БМП-30

БМП-30

През 90-те години на миналия век в Р. България е приета на въоръжение бойна машина на пехотата БМП-30. Тя представлява модернизиран вариант на БМП-23. Модернизацията се състои в подмяна на старото бойно отделение с нов боен модул взаимстван от руската БМП-2. Понеже основните размери на подкуполното пространство са приблизително еднакви, то особени изменения на корпуса не се е налагало да се извършват.

БМП-30

В новата купола е разположено основното въоръжение в лицето на 30-мм оръдие 2А42 и вспомагателно въоръжение – 7,62 мм картечница ПКТ с техните системи и работни места за командира (вдясно) и мерач-оператора (в ляво). Пусковата установка ПТРК 9К113 „Фагот“ се намира на покрива на куполата, като презареждането и се извършва ръчно. При необходимост ПТРК може да се снема и да се използва като преносим комплекс. На въртящия се под на бойното отделение са монтирани магазини с патрони за картечницата и система осигуряваща лентовото подаване на боеприпасите за оръдието с бронебойно-трасиращи и осколочно-фугасни изстрели (общо 600 бр.). Противотанковите ракети 9М113 са разположени в подкуполното пространство (една) и на десния борд на корпуса (три). Работните места на командира и на мерач-оператора са оборудвани с прибори за наблюдение, комбиниран и зенитен мерник, а също и с прибори за управление на противотанковия комплекс. До командира е монтирана радиостанция Р-123М и танково разговорно устройство А-1 ТПУ. До оператора е монтиран пулт за управление на системата 902В „Туча“ за поставяне на димна завеса, 6 гранатомета от която са монтирани от двете страни на куполата (по3 бр. на страна). За вътрешна връзка между мерача и командира се използва апарат на танковоразговорното устройство А-2 ТПУ.

Всички останали характеристики са същите както на базовата машина БМП-23.

Тактико-технически характеристики:

Бойна маса, кг 15 300
Екипаж (десант) , човека 3 (7)
Габарити, мм
Дължина по корпуса 7125
Широчина 2850-3050
Височина 2115
Клиренс 400
Широчина на веригите 315 мм
Стъпка на едно звено 111
Въоръжение:
30-мм оръдие 2А42 1бр.
7,62-мм картечница ПКТ 1 бр.
ПУ ПТРК 9М113 „Конкурс“ 1 бр.
Боекомплект (бр):
–         Изстрели за оръдието 600
–         Патрони за картечницата 2000
–         ПТРК 9М113 4
Ъгли за вертикално насочване на оръдието -4 до +74 градуса
Стабилизатор на въоръжението 2 Э 36-1
Механизъм за зареждане Лентово захранване
Мерни прибори 2хБПК-1-42 (перископичен, дневно/нощен

1ПЗ-3 (зенитен)

Брой на амбразурите на корпуса(от тях за картечници) 9(2)
Средства за димна завеса 6х902В „туча“ и ТДА
Тип и марка на двигателя Дизел, ЯМЗ 238
Максимална мощност, к.с. 315
Брой на цилиндрите 8 (V-образен)
Минимално устойчиви обороти 2100
Специфична мощност, кс/т 20,7
Трансмисия: Двудисков главен фрикцион със сухо триене, карданна предавка, двупоточно главно предаване, обединено в един агрегат с конична двойка зъбни колела, 6 степенна предавателна кутия с планетарно-фрикционен механизъм за завиване, странични предавания.
Максимална скорост (при плаване), км/час 61,5 (4-5)
Оперативна подвижност, км 550
Преодолявани препятствия:
Ъгъл на изкачване, град 35
Ров, м 3
Вертикална стена, м 0,7
Брод, м Плава
Бронирана защита противокуршумна

 

По непотвърдени данни на 14 август 1995 г. на учение на полигон „Ново село“ в присъствието на тогавашния министър председател Жан Виденов са демонстрирани бойните възможности на тази машина (извършени са държавни военни изпитания) , при което заключението е положително, но така или иначе, тя повече не е произвеждана.  От нея като опитни екземпляри са произведени само три до пет броя, които после са сдадени за съхранение в поделенията в Казанлък, София(ВА“Г.С.Раковски) и Велико Търново(НВУ „В.Левски“). В последствие съдбата им не се знае.

БМП-30 е от серията, използващо същия корпус, като подобренията са фокусирани върху новата увеличена огнева мощ, разположена в нова кръгла кула, наподобяваща тази, използвана на руския BMP 2. Има ново 30 mm автоматично оръдие 2A42 с увеличен обсег от 4000м.

На покрива на купола е монтирана нова пускова установка за ракетата AT-5 Spandrel ATWG.

Запазена е картечницата, като може да стреля със същите боеприпаси> Машината има същото разположение на екипажа, както и възможностите на амфибия да плава. Бронята е оценена да издържа на 20 мм патрони и осколки. Мощността на превозните средства е намалена до 302 к.с.

Превозното средство е произведено от същите държавни заводи през 1995 г. То никога не е влизало в серийно производство и се смята, че са произведени само 10, но превозното средство вече не се предлага на експортния пазар.

автор: logdas

 

 

 

Може да харесате още...