По-подробно за модела Мерцедес – Актрос

Mercedes-Benz Actros е тежкотоварен камион, представен от Mercedes-Benz на IAA през 1996 г. в Хановер, Германия, като заместител на SK. Обикновено се използва за превози на дълги разстояния, тежкотоварни разпределителни превози и строителни превози. Предлага се с тегло, започващо от 18 тона [необходим цитат] и се задвижва от редови 6 дизелов двигател с турбокомпресор и междинен охладител. Daimler Trucks/Lorries пуснаха версия II на Actros през 2002 г. и версия III през 2007 г. Четвъртото поколение на Actros, наречено официално „Новият Actros“, стартира през юли 2011 г. [необходим цитат]

Първо поколение (MP1, 1996–2003)

Първо поколение Actros
Първото поколение Actros беше представено през 1996 г. и производството продължи до 2003 г. и имаше иновативни функции като електронно контролирана въздушна спирачна система, интелигентни дискови спирачки отпред и отзад, въвеждането на технологията Controller Area Network (CAN) за шасито и задвижването . Електропневматична верига на новите модели трансмисии и въвеждането на новите дизелови двигатели OM 500 V6 и V8 с управление на двигателя Telligent.

Шаси и задвижване

Като първия камион, появил се в сътрудничество между дизайнери и аеродинамични инженери, производителят успя да намали съпротивлението на потока на Actros със 17% [1].

Шасито на Actros се предлага с две, три или четири оси с опция за въздушно окачване. Могат да бъдат избрани общо 3300 мм и 6300 мм междуосие, конструктивната версия на Actros се предлага между 3300 и 5100 мм междуосие с опция за листово или въздушно окачване на предния мост и параболични листови ресори на задния мост.

Конструкционният вариант на Actros с конфигурация на осите 4×2 е оборудван с барабанни спирачки.

Двигател и трансмисия

Двигателите за MP1 Actros са оборудвани с OM501LA V6 или OM502 V8, съчетани с 16-степенна механична скоростна кутия или 16-степенна хидропневматично управлявана автоматична скоростна кутия.

Обработка на гориво

Друга нова характеристика на Actros е системата за впръскване на гориво Pump-Line Nozzle Fuel injection, подобрение за plug-in помпите, които се използват от десетилетия. Всеки цилиндър има своя собствена инжекционна помпа, която се задвижва от собствен разпределителен вал.

 

източник: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_military_trucks#/media/File:Mercedes-Benz_Actros_4141_AK_AHSVS.jpg

Може да харесате още...