Друг поглед върху националната сигурност и отбрана

ЕДИН МОЙ ПОГЛЕД ВЪРХУ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И ОТБРАНАТА НА СТРАНАТА

Какво е това „Национална сигурност“? Това е състояние на държавата и усещане(чувство) на хората, че всичко така е уредено, че всяка една обществена сфера работи така, че може гарантирано и безпроблемно да изпълнява своите задължения/функции.

Това се усеща буквално когато човек пристига в Р. България със самолет. Още със слизането и преминаването на граничен контрол и стъпвайки на територията на нашата страна се докосва до отделни елементи на националната сигурност. Има ли създаден ред, на лице ли са полицаи, изградена ли е транспортна инфраструктура за бързо и безопасно пътуване до града, има ли пунктове за медицинска помощ на летището и аптеки и още много други елементи.

В този смисъл ако разглеждаме същата (националната сигурност) като една голяма система, тя ще включва в себе си множество подсистеми като:

  • Подсистема на вътрешните работи, или на министерството на вътрешните работи. Тя трябва така да работи, че всички, които се намират на територията на страната да бъдат сигурни, че ще е гарантиран техния живот, тяхната свобода, свободно придвижване, безопасност при участие в масови мероприятия (спортни събития, стачни действия, концерти пр.), системата трябва да гарантира в максимална степен защитата и неприкосновеността на имуществото на гражданите (намаляване на кражби от домове и магазини). (защита от мигрантите)
  • Подсистема на пожарната безопасност: хората трябва да чувстват, че от тази гледна точка ще бъдат надеждно осигурени, евакуирани и спасени при възникване на такива събития, трябва да се усеща и вижда възможността на държавата да се справя с пожари от голям мащаб в равнинни и труднодостъпни условия, в големи и малки градове и села, да се защитава личната собственост от вредни последствия при възникване на пожари и др.
  • Подсистема на здравеопазване: трябва да гарантира, осигурява и реализира превенциите за лечение, лечение и последващо възстановяване на всички поданици и гости на държавата, като осигурява тези дейности за всички възрастови категории (от бебето, до възрастния човек). Системата за здравеопазване трябва да осигурява и необходимите лекарства. Не трябва да умират хора пред лечебните заведения или пък да бъдат прехвърляни от едно място на друго. Бързата и спешна помощ трябва да са издигнати на най-висок пиедестал. Колко ще е „сигурна“ тази държава, която не може да осигури здраве и здравословни условия на труд на своите поданици. Нашата здравна система колкото и недостатъци да има успя да преведе държавата през кризата с КОВИД 19.
  • Транспортна подсистема: една от най-важните подсистеми на националната сигурност. Тя трябва да осигурява безпрепятствено придвижване на територията на цялата държава във всякакви условия и във всички случаи. Човек, тръгне ли на път трябва да е сигурен, че ще пристигне там за където се е насочил без да има ексцесии. Става въпрос за движение както с автомобилен, така и с железопътен и въздушен транспорт. Като подсистема на транспорта може да се отбележи масовия градски транспорт. Не трябва да се допускат случаи като тези в Токийското и Лондонското метро, горящите вагони на влака Варна-София, железопътната катастрофа между два влака в Гърция и още други подобни. Таксиметровия транспорт трябва да е организиран по най-добрия начин. (пример: наложи ми се да чакам такси 45 минути от 18.00 до 18. 45 на Орлов мост в делничен ден, не е нормално това). Хората трябва да пътуват спокойни и да са сигурни, че пътуването им ще е успешно. В тази система влиза и подсистемата на транспортната инфраструктура. Към нея има много изисквания (състояние на пътища, мостове, тунели, железопътни гари и линии и т.н.) и те трябва да се спазват.
  • Системата за национална сигурност включва в себе си и подсистемата за образование. Тя трябва да се развива по най-съвременен начин, което да гарантира покриването на минимални образователни изисквания от всеки един неин член. Ако нямаме адекватна образователна система ще трябва да се сравняваме с някои африкански държави. Народът ще е прост и необразован, което не пряко ще влияе на националната сигурност, защото за отговорни постове както на държавна служба, така и в частен аспект няма да има необходимите хора. Управленските решения ще са грешни, защото ще се вземат от необразовани хора.
  • Подсистема на съдебната власт (съдебна подсистема). Една от най-важните и най-критикуваната в последните години. Тази подсистема е много важна за националната сигурност. Нейната неефективна работа ще води до увеличаване на корупцията по висшите етажи на властта, до увеличаване на престъпността, до прикриване на задкулисието или най-общо казано до драстично намаляване на нивото на национална сигурност. Когато тази система функционира неефективно, човек се чувства не защитен, липсва така наречената „правда“, човек се чувства ограбен.
  • Законодателна подсистема. Когато тази система не работи, когато няма стабилно мнозинство в парламента, може да се стигне държавата да бъде в състояние да функционира без да са приети нейните основни закони (закон за бюджета), без да са изготвени и ратифицирани необходими документи свързани с членството ни в европейския съюз, в НАТО или някоя друга международна структура, на която сме член. И още – ако законодателството не е на ниво и не се приемат и актуализират своевременно важни за националната ни сигурност и отбраната на страната закони, ние ще останем да работим по някакви стари и недействащи закони и правила, с което националната сигурност ще се затрудни неимоверно много.
  • Подсистема на изпълнителната власт – като цяло министерският съвет, заедно с другите министерства са тези органи, от които в най-голяма степен зависи нивото на национална сигурност. По-горе бяха изредени някои министерства отговорни за това, но тук ще отбележа един друг особен момент. Това е местната власт, която на микро ниво (град, село, община) управлява всички по-горе цитирани подсистеми. Ако трябва да се направи класация по важност на подсистемите осигуряващи националната сигурност, то подсистемата на местната власт ще е в челната петица.
  • На последно място ще цитирам още една важна подсистема – тази на министерството на външните работи. Тя трябва да осигурява сигурността и да защитава българските граждани, когато те са извън пределите на територията на нашата страна. Една добре работеща система ще създава чувството във всеки един българин, когато е извън България, че той може да бъде защитен, да му бъде оказано съдействие при различни проблеми (визови проблеми, транспортни проблеми, други).

Ако трябва с едно изречение да се добави нещо по отношение на националната сигурност, то ще е това – няма сфера в целокупния обществен живот, която в по-голяма или по-малка степен да не е свързана с националната сигурност. Даже такива сфери като история, култура, туризъм имат своят дял в общото понятие на сигурността.

По отношение на „Отбраната“. Тази сфера се реализира от Въоръжените сили на страната, чиято основна мисия е да могат и да защитават и отстояват границите на нашата държава по всяко едно време, във всяка една обстановка. Най-важен компонент на Въоръжените сили са Министерство на отбраната и Българската армия.

За четящите тази статия ще кажа само едно. От както е прието, че съществува държавата България на хан Аспарух, от тогава и до ден днешен се поддържа армия, която да защитава нашия суверенитет. Тази армия е имала своите военачалници, структура, правила (закони) за функциониране и необходимото и въоръжение. Благодарение на тази Българска армия, ние сме това, което сме сега. И понеже я е имало тя няма загубена битка, няма пленено бойно знаме. За съжаление се намират хора, които не отдават значение на Българската армия и призовават за нея да не се отделят финансови средства, да не се закупува съвременно въоръжение и техника, да не се осигуряват военнослужещите така, както са техните колеги в НАТО. В същото време няма критично събитие, в което да не вземат участие военнослужещи от формированията на БА- гасене на пожари, спасяване на хора при наводнения, пожари и други бедствия, защита на държавната граница и т.н.

Може да се пише много по този въпрос, но засега ще спра до тук. Следва продължение

автор:logdas

 

Може да харесате още...