Доктрина за логистика на БА от 2013 г.-поддръжка и ремонт на материалните ресурси

Доктрина за логистиката

(Извадка)

София 2013 г.

Номер на заповедта, с която се въвежда документът: ОХ-191/ 08.03.2013 г.

6.4. Поддръжка и ремонт на материалните ресурси.

  1. Поддръжка на материалните ресурси. Поддръжката обхваща комплекс от организационни и технически мероприятия провеждани от логистичните органи, за запазване или възстановяване на специфичното техническо състояние и ресурса на поддържаните от тях средства.
  2. В зависимост от фазите на жизнения цикъл на отбранителните продукти поддръжката се подразделя на научна, нормативна, технологична, ресурсна, експлоатационна и финансова.
  3. Сервиз (техническо обслужване). Сервизът включва всички дейности и процедури, свързани с почистване, смазване, попълване на запасите, диагностика и малки ремонти, свързани с подмяна на износени и/или с изтекъл ресурс елементи (части, възли и агрегати) и материали, с цел поддържа на материалните ресурси в изправно състояние. В някои случаи сервизът може да включва и подмяна на въоръжението.
  4. Основните принципи за поддръжка в операциите:

– Отговорност. Всички участващи в процеса на експлоатация – командири (началници), управляващи и изпълнителни логистични органи, водачи и екипажи и др. носят съответната отговорност за поддръжката на предоставените им материални ресурси;

– Навременност. Поддръжката се осъществява така, че материалните ресурси да бъдат изправни и готови за бойно използване;

– Качество. Осигуряването на необходимото качество на поддръжката гарантира надеждната работа на материалните ресурси;

– “2:1”. Принципа налага изискването, че при осъществяване на мероприятия по сервиза 2/3 от техниката следва да е боеспособна, а на 1/3 да се извършват мероприятия, снижаващи боеспособността на формированието;

– Пълнота. Сервизът винаги следва да се реализира на 100%. В изключителни случаи, при недостиг на време и ресурси може да бъде ограничен с цел изпълнение на бойни задачи.

– Взаимодействие. Качествената и навременна поддръжка изисква взаимодействие между всички органи, участващи в операцията.

  1. Поддръжката в хода на експлоатацията на материалните ресурси може да се обособи в три групи:

– първа група – това са дейности по сервиза и включват: инспектиране, метрологичен контрол, тестване и класификация относно работоспособност (включително котлонадзор) и техническо обслужване;

– втора група обхваща дейностите по евакуация на неизправни материалните ресурси и включва: техническо разузнаване, първична, вторична и последваща евакуация;

– трета група – това са дейности по ремонта на неизправните материалните ресурси и включва: рекламация и ремонт.

  1. Евакуация. Евакуацията е транспортиране на авариралата техника, въоръжение и оборудване от местата на излизане от строя до районите за съсредоточаване на повредени машини и/или местата за възстановяване. Тя се подразделя на първична (извън обсега на масовите огневи средства на противника) и вторична (до местата за възстановяване).
  2. Ремонт. Под ремонт се разбират всички дейности извършвани за запазване или възстановяване на материалните ресурси до определено състояние. Той включва: инспектиране, метрологичен контрол, тестване, обслужване, класификация относно сервиз, евакуация, възстановяване на техническия ресурс, дейности за отстраняване на неизправности, ново изграждане и рекламация.
  3. Изискванията по отношение на ремонта се създават при проектиране и разработване на спецификациите и изискванията за материалните ресурси и балансират мирновременните ресурси с военновременните нужди. Те определят:

– стандартните норми;

– стандарти и критерии за осигуряване на сервиз, като интервал и време необходими за ремонта;

– номенклатура и качество на резервните части;

– изисквания за количеството и квалификацията на органите по ремонта;

– обхват и местоположение на ремонтната дейност, която трябва да бъде осигурена с военни сили и средства и/или граждански услуги;

– вида на документацията, специалното оборудване и инструментите.

  1. Ефективният ремонт зависи от последователното и гъвкаво прилагане на следните изисквания:

– използване на стандартни процедури;

– метрологичен контрол и тестване на повреденото изделие за установяване степента на повреда;

– определяне на приоритети свързани с ремонта и спешни случаи;

– правилно определяне на мястото на ремонта;

– осигуряване и доставка на необходимите резервни части;

– наличие на установена организация и последователност на ремонтните дейности.

  1. Водещ принцип при осъществяване на дейноста по ремонта по време на операции е, че повреденото въоръжение и техника трябва да бъдат ремонтирани колкото се може по-бързо и възможно с най-добро качество. Силите и средствата за ремонт трябва да бъдат мобилни и да се разполагат в близост до формированията, които те осигуряват. При необходимост се доставят модулни комплекти, резервни части и агрегати. Ремонтът се извършва в полеви условия на 64 мястото на излизането на въоръжението и техниката от строя, в близки укрития, в специално оборудвани за това райони или в стационарни условия. При необходимост (не достатъчно време) може да се извърши ремонт с нестандартни ремонтни средства, оборудване и технологии – „Ремонт на повреди в бойни условия“ (виж параграф 356).
  2. С приоритет се ремонтира бойната преди спомагателната и обслужваща техника. Първо се ремонтира тази техника, от която в най-голяма степен зависи изхода на операцията (боя). Определянето на списъка от въоръжение и техника с решаващо значение за операцията се извършва от командира, както в етапа на планиране, така и в хода на операцията. При операции на НАТО/ЕС се обявява „Списък на номенклатурите (средствата) за докладване“ (Reportable Item List (RIL)), в който се включват въоръжението и техниката с решаващо значение за операцията.”
  3. Основен метод за ремонт на техниката в операциите е агрегатния метод. При невъзможност може да се прилага и индивидуалният метод.
  4. В зависимост от нивото на ремонтните органи и създадената от тях организация, ремонтът може да се извършва по метода на специализираните или универсалните бригади.
  5. В зависимост от запазването на принадлежността на комплектуващите техническите средства и оборудване, ремонтът може да бъде обезличен, необезличен или смесен.
  6. В зависимост от обема на ремонтните работи различаваме следните видове ремонт:

– на сухопътната техника (колесна и верижна) – ремонт I, IІ и III степен;

– на въоръжението – текущ, среден и капитален ремонт

– на авиационната, зенитно-ракетната и радиолокационната техника – основен (капитален), среден (профилактичен), текущ и малък;

– на корабната техника – текущ, среден, основен, авариен, навигационен и доков ремонт.

  1. Ремонтът III степен, капиталният и основният ремонт са планови ремонти и се извършват за възстановяване на експлоатационния ресурс на техниката след изработване на междуремонтния ресурс или след повреда (излизане от строя на основните елементи на конструкцията). Той включва пълна дефектация на изделието и на неговите съставни части в разглобен вид, възстановяване или заменяне на всички неизправни съставни части на изделията, комплексна проверка, регулировка и изпитание на изделието. Извършват се в заводски условия.
  2. Основният ремонт на корабната техника има за цел да възстанови корпуса на кораба, корабните устройства, системи и механизми, електро-, радио и навигационно обзавеждане и въоръжението в такъв обем, който е необходим и достатъчен за сигурна работа на кораба по своето предназначение;
  3. Ремонти І и II степен, текущият и средният ремонт са аварийни ремонти и се извършват във войскови условия с осигурени агрегати, възли и детайли.
  4. Средният (профилактичният) ремонт на авиационната, зенитно-ракетната и радиолокационната техника се извършва за възстановяване на изправността и частично възстановяване на ресурса със замяна или възстановяване на съставните части на техниката и въоръжението, с ограничена номенклатура и контрол на техническото състояние. Той се изпълнява след наработка на установен ресурс или при повреди. Обемът на ремонта се определя от характера на повредите.
  5. Средният ремонт на кораба, въоръжението и техническите средства се извършва периодично, на територията и със силите на съответните базови работилници на ВМС или от граждански фирми и дружества.
  6. Ремонтът I степен/текущият ремонт е минимален по обем вид ремонт, след провеждането на който, се осигурява нормална работа на изделието до поредния планов ремонт и се заключава в отстраняване на отделни повреди или неизправности на частите, възлите, механизмите, блоковете и приборите на техниката.
  7. Текущият ремонт на корабната техника е планов ремонт, който се извършва със силите на съответните базови работилници на ВМС или от граждански фирми и дружества, през определен период от време в съответствие с конкретните технически изисквания.
  8. Малкият ремонт включва отстраняване на отделни незначителни повреди или неизправности на частите, възлите, механизмите, блоковете, приборите и агрегатите.
  9. Аварийният ремонт на корабната техника е непланов ремонт и се извършва за отстраняване на повреди на кораба, въоръжението и техническите средства, възникнали в хода на експлоатацията, при чието наличие корабът не може нормално да се експлоатира или пък губи своите тактико-технически характеристики. Аварийният ремонт се извършва със силите и средствата на личния състав и на съответните базови работилници на ВМС, а в отделни случаи – от граждански фирми и дружества. Аварийният характер на ремонта предопределя спешността на ремонтните дейности.
  10. Навигационният ремонт на корабната техника се извършва през плавателния период от личния състав и със средствата на съответните базови работилници. Обхваща отстраняване на малки 66 неизправности на корабните конструкции, изделия и въоръжения, за да се предпазят от преждевременно износване и излизане от строя;
  11. Доковият ремонт се извършва в док (хелинг, стапел, плаващ и сух док) и включва ремонтни работи по подводната част на корпуса, валовите линии, гребните винтове, рулите, дънно задбордна арматура и други работи, които не могат да се извършат, когато корабът е на вода и обикновено се съчетава със средния и текущия ремонт.
  12. Ремонт в бойни условия. Ремонт, който може да бъде извършен бързо в бойни условия с цел връщане на повреденото въоръжение, техника и оборудване в строя. Обикновено този ремонт се извършва с нестандартни ремонтни средства, оборудване и технологии. Извършва се за възстановяване до минимална използваемост, когато няма достатъчно време или когато не могат да бъдат доставени своевременно необходимите части за извършване на пълен ремонт.
  13. Ремонтът в бойни условия се извършва по предложение на компетентните ремонтни органи и се разрешава от командира. За този ремонт се води специална технологична карта. Въоръжението, техниката и оборудването, преминали такъв ремонт следва да се водят на строг отчет и след изпълнение на задачата да преминат специализиран ремонт за възстановяването им до пълна техническа изправност.
  14. Ремонтните и евакуационните способности в операция се ешелонират по линии на логистичното осигуряване, като задачите, обема и продължителността на дейностите се определят в процеса на планиране на операцията.
  15. Негодните за използване материални ресурси подлежат на снемане от употреба, брак и/или унищожаване. При участие в многонационални операции, унищожаването на техника, въоръжение и оборудване се извършва по установените национални процедури, съгласувано с многонационалния командир и страната домакин.
  16. Резервни части. Наличието на резервни части е решаващо условие за времето, в което дадено изделие ще бъде отремонтирано или възстановено до използваемо състояние. Нормите на запасяване и периодичността на доставките на резервни части се планират и осъществяват в съответствие с оперативните изисквания, очаквания ремонтен фонд и времето необходимо за тяхното отстраняване. Управлението на доставките на резервни части се извършва по заявка и обикновено се подпомага от автоматизирана информационна система.
  17. Всички войскови формирования трябва да имат определени средства за възстановяване на собствените ресурси. Усилване на формированията се налага, при евакуация на основна техника, въоръжение и оборудване, като за целта се придават специални евакуационни средства. Въоръжението и техниката с основно оперативно значение, които не могат да бъдат ремонтирани със собствени сили и средства, след тяхното частично възстановяване се евакуират директно в съответните ремонтни звена от следващата линия за логистично осигуряване.
  18. Стандартизацията и оперативната съвместимост на ремонта и възстановяването със съюзните сили създава възможности и условия за взаимно осигуряване и икономия на ресурси по време на операцията. Това изисква прилагането на единна система от правила и процедури за ремонт и възстановяване, техническа съвместимост на основната техника, въоръжение и оборудване и взаимозаменяемост на резервните части.
  19. В процеса на планиране на логистичното осигуряване на националните сили за участие в съюзни операции, в рамките на „логистичната оценка“, задължително се оценяват възможностите за използване на многонационални подходи и/или коопериране с други държави за осигуряване на по-добра ефективност на ремонтната дейност, чрез намаляване броя на ремонтните органи и необходимото оборудване в зоната на операцията.

Оригиналният документ може да се прочете тук: https://www.mod.bg/bg/doc/drugi/20130916_Doktrina_logistika.pdf

Може да харесате още...