за автомобилите „Мерцедес“

Автомобилът е безрелсово моторно превозно средство с повече от две колела, предназначено за превозване на пътници и товари. Автомобилите се разделят на няколко основни групи: леки автомобили, товарни автомобили, специални автомобили и автобуси. При проектирането на съвременните автомобили най-важните цели са тяхната ефективност, безопасност и комфорт, както намаляването на вредните емисии на изгорели газове. За да са ефективни, автомобилите се нуждаят от двигатели с минимален разход на гориво и аеродинамична форма, намаляваща въздушното съпротивление.

Мерцедес-Бенц е търговска марка за производство на леки автомобили,  товарни автомобили,  автобуси,  двигатели и други,  създадена от компанията  „Даймлер-­Бенц“,  сега собственост на концерна „Даймлер“.

Готлиб Даймлер и Карл Бенц са родени в Германия. Първият се е появил на бял свят през март 1834 година, а вторият през 1844. Въпреки, че живеят в нищета и двамата, още от деца, са влюбени в машините. През  1886  година Карл Бенц построил първия в света автомобил с бензинов двигател. Автомобилът бил триколесен. В същата година Готлиб Даймлер създал автомобил на четири колела.

1.История на търговската марка Mеrcеdеs-Bеnz.

Търговската марка Mеrcеdеs-Bеnz се е родила от сливането на две компании, занимаващи се с производство на автомобили в Германия. Една от тях е  „Benz & Cie“ основана през 1883 година Карл Бенц, а втората е наречена Dаimlеr-Mоtоrеn-Gеsеllschаft и е открита през 1890 година Готлиб Даймлер. До 1926 г. те са били конкуриращи се организации, които са дали на света много уникални автомобили и открития в тази област. Създаването на съюза е подтикнато от икономическата ситуация в Германия, която се развивала след Първата световна война. Двете компании стартирт разработка, която става класика на автомобилната индустрия. Проектантското бюро на групата е поверено на Фердинанд Порше. Решителна крачка с появата на съвременните автомобили с ДВГ е направена в Германия – през 1885 г., когато Карл Бенц конструира в Манхайм своята първа триколка, а на 29 януари следващата година получава патент за нея. Обикновено това се приема за рождената дата на съвременния автомобил. Първоначално се наричал „Даймлер-Бенц“, тъй като се е образувал от сливането на двата най-големи немски автомобилни производителя. След смъртта на Даймлер през  1900  г.,  неговата компания преминала в ръцете на неговите двама сина.  Търсейки емблема,  която да привлича вниманието,  братята си спомнят за една пощенска картичка, която баща им изпратил до майка им и на нея той бил нарисувал звездата, която се надявал да види над завода  „Даймлер“  като звезда,  носеща победа. През  1909  година, като търговска марка била регистрирана с три и четири лъча,  но започнали да използват трилъчевата.

През 1897 година бил купен и първият автомобил на Даймлер от Емил Еллинек,  бизнесмен, по това време и австро­унгарски консул в Ница.  С него той участвал в различни състезания и през април 1900 година поръчал на главния инженер Вилхелм Майбах да направи автомобил, който да е по­ лек, с по­безопасна конструкция и по­ бърз.  Още тогава помолил ръководството на  „Даймлер“  новата кола да носи името на неговата десетгодишна дъщеря Мерседес.  Скоро след това договаря правото да продава новата кола на „Даймлер“  в Австрия и Франция под името Мерцедес, т.е. станал нейният първи дилър.

През годините марката е представител на много иновации някои от тях са:  18  март  1895  –  „Даймлер ­Моторен­ Геселшафт“  доставя в Кронщат първия в света камион с двуцилиндров двигател, и мощност 4 к.с. 1897  –  „Даймлер­Моторен ­Геселшафт“  представлява  „Феникс“. Първият автомобил с предно разположен двигател.  16  юни  1897  –  Първото моторизиранно такси,  „Даймлер ­Виктория“  с табела  „такси“,  тръгва в Щутгарт.  Фридрих Гринер основава първата компания за таксиметрови превози с автомобили. „Бенц  &  Ко.“  разработва първия двигателен цилиндър,  който Бенц нарича  „contra  engine“  където цилиндрите са разположени един срещу друг.  1  октомври  1898  –  „Даймлер ­Моторен­ Геселшафт“  поставя първия  4­ цилиндров двигател в автомобил „Даймлер Феникс“.

До 1946 г. става възможно да се възстановят производствените сили за сглобяване на елементи, а апрез 1947 г. се натоварва основната работилница за монтаж на автомобили Mеrcеdеs. Когато всичко било  готово за по-нататъшно производство, компанията започна да произвежда модели, разработени преди войната. Първата от марката била W136 с мощност от 38 конски сили. До 1949 г. тя е заменена от второ поколение – W191. Мощността на двигателя се увеличи до 80 литра.

До 1950 г. „Мерцедес-Бенц“ напълно се възстановява и възвръща титлата лидер в луксозните автомобили. През 1951 г. са произведени два нови модела – 220 и 300. И двата модела са били сглобени на ръка, така че те стават невероятно популярни. Особено „Мерцедес-Бенц“ 300  това е била най-скъпата кола в света и най-добрата в класи си към момента. Шест години по-късно тя е модернизирана с автоматична скоростна кутия. До средата на 50-те години на ХХ век марката на Мерцедес се връща на моторните състезания.

През 1963 г. представянето на първия първокласен пълен размер – 600-ия модел, принадлежащ към S-Clаss. Автомобилът е оборудван с 8-цилиндров 6.3-литров двигател, който е сдвоен с автоматична скоростна кутия. Следващия така наречен Легендарният модел (G-Clаss) е разработен през 1979 г. по искане на правителствата на две държави – Австрия и Германия. Първоначално автомобилите са били използвани от Австрийските и Германските въоръжени сили но само 12 години по-късно са били пуснати в продажба.

През 1983 г. е пуснат модел 190. Той е компактен луксозен седан. Той става първият в света, който предлага монтаж, както на бензинови, така и на дизелови двигатели. И от началото на 90-те години компанията е планирала  мащабно модернизиране на всички произведени автомобили. Още едно събитие, което се е случи по това време, е свързано с пускането на „Мерцедес“ на автомобилния пазар и в Южна Америка там започва и производството на автобуси в Бразилия.

До 1996 година компанията постоянно произвежда и актуализира модели от класове C, Е и S. Също така през тези 6 години Mеrcеdеs-Bеnz представя всеки от тях с модификации на спортни автомобили. През 1997 г. компанията представя клас А, който е най-бюджетният вариант в гамата на Mеrcеdеs. Година по-късно, Mеrcеdеs започна да произвежда ултра компактни градски автомобили под марката Smаrt. Те са отведени в отделен клас, тъй като колите били приспособени и предназначени за един или двама души. През 1995 г. Мерцедес-Бенц започва сътрудничество с Макларън. В резултатът на това е създадена кола, която през 2003 г. е призната за най-добра спортна кола в света. Това е моделът Mеrcеdеs-Bеnz SLR McLаrеn. И поради това през 1998 г.,  да получи влияние върху Американския пазар на автомобили, Mеrcеdеs сключват сътрудничество с Chryslеr. Заедноте произвеждат разнообразие от различни автомобили под марките Mеrcеdеs-Bеnz и Chryslеr, както и JЕЕP и Dоdgе.

През 2009 г. когато марката Mеrcеdеs си актуализира цялата гама модели, и по-същото време завладява и Китайския пазар. Следващата актуализация се осъществява през 2012 г. в резултат на което се правят подобрения в производствения капацитет. Този път рестартирането се отнася главно до екстериора по колата – повечето от тях са придобили необичаен, интересен и многоатрактивен дизайн.

От 2015 г. до наши дни продължава тенденцията за подобряване на външния вид на автомобилите на Мерцедес. Тези коли стават въплъщение на сила и елегантност. Екстериорът и интериорът на автомобилите се обновява, като се вземат предвид съвременните тенденции, които позволяват на феновете на автомобилите на Mеrcеdеs-Bеnz да придобиват не само мощни автомобили, но и красиви автомобили. Те привличат погледи и се открояват от общия поток от автомобили с елегантен и стилен вид.

Пътнически автомобили от марката Мерцедес-Бенц: A ­класа – Хечбек, B­класа – Многофункционален автомобил, C­ класа – Седан, Комби и Купе CL­класа – Луксозно купе, CLS­ класа – 4 ­врато купе, E ­класа – Седан, Комби, Купе и Кабриолет, G ­класа – SUV, GL ­класа – SUV, GLK­ класа – SUV, M ­класа – SUV, R­класа – Луксозен Туристически Автомобил, S­ класа – Луксозен седан, SL­ класа – Роудстър, SLK ­класа – Роудстър, SLS AMG – Купе и Роудстър Виано – Многофункционален автомобил.

Камиони Мерцедес-­Бенц Тръкс е част от Даймлер Тръкс дивизията и включва компании, които са били част от дружеството Даймлер ­Крайслер.  Автобуси и ванове Мерцедес-­Бенц също произвежда автобуси главно за Европа и Азия.  Мерцедес­-Бенц произвежда гама от ванове. Първият завод, построен извън Германия след Втората световна война,  е в Аржентина. Първоначално там се произвеждали камиони, много от които били модифицирани независимо в автобуси,  известни като  Colectivo.  В днешно време Мерцедес-­Бенц произвежда автобуси, камиони и вана Спринтър. Mercedes­-Benz произвежда автобуси от  1895  в Манхайм в Германия.  От  1995,  марката на  Mercedes-Benz  автобусите е под шапката на Evo Bus GmbH, принадлежащи 100%  на Daimler AG.

Номенклатура на класовете автомобили До преди  1994  г.  Мерцедес-­Бенц използват цифро–буквена система за категоризиране на своите автомобили, състояща се от последователност от цифри,  показващи обема на двигателя в литри,  умножен по  100.  След последователността от цифри има буквени наставки,  показващи вида на купето и двигателя.

-„C“ (немски: Cabriolet) се използва за купе или кабриолет;

-„D“ (немски: Diesel) се използва за дизелов двигател;

-„E“ (немски: Einspritzen) показва, че двигателят е бензинов с инжекция. В повечето случаи  (лимузината Мерцедес­-Бенц  600  е изключение).

Ако няма „E“ или „D“ като означение двигателят е бензинов с карбуратор.

-„G“ (немски: Geländewagen) използва Geländewagen офроуд автомобили.

-„K“ (немски: Kompressor – суперчарджър) се използвал през 30-­те години на XX век за да покаже наличието на суперчарджър. Изключение е SSK,  където K стои за „Kurz“ (късо междуосие).

-„L“  (немски:  Leicht  –  лек)  при спортните модели и  (Lang  –  дълго междуосие) при седаните.

-„R“  (немски:  Rennen  –  състезание)  се използва при състезателните автомобили. Например: 300SLR.

-„S“ (немски: Sonderklasse – специална класа) използва за флагманите си.

-„T“ (немски: Touring) се използва за и комби моделите.

Някои модели имат допълнително означение за свои специални характеристики:

– „4MATIC“ показва автомобили, оборудвани със задвижване на четирите колела.

-„BlueTEC“  показва наличието на дизелов двигател с избирателно намаляване на отработените газове.

-„BlueEFFICIENCY“ показва модели с различни системи за намаляване на разхода на гориво  (директно впръскване,  старт­-стоп система,  модификации на аеродинамиката и др.)

-„CGI“  (Заредена бензинова инжекция).  Показва наличието на директна бензинова инжекция.

-„CDI“  (Директно впръскване с обща рейка).  Показва наличието на common­rail дизелов двигател.

-„Hybrid“  показва,  че автомобилът е бензино­  или дизело­електрически хибрид.

-„NGT“ показва, че двигателят работи с природни газове.

-„Kompressor“ показва наличието на двигател с принудително пълнене –  супер чарджър задвижван чрез ремък от двигателя.

– „Turbo“  показва наличието на двигател с принудително пълнене  –  турбокомпресор задвижван от изгорелите газове. Използва се само при моделите А­, B­, C­, E­ и GLK­ класа.

2.Тенденции в развитието на автомобилите с марка Mеrcеdеs-Bеnz.

-BlueTec®  –  SCR  дизелова технология от Mercedes­-Benz

-BlueHYBRID.  ­Микро хибрид, ­Мек хибрид и ­Пълен хибрид

Техните предимствата са:

Намалена консумация и увеличен пробег  (при  plug­in  хибрида има възможност за зареждане на батериите от външен източник)  Нулеви емисии и напрактика тиха работа в електрически режим.  По-­ниски разходи за гориво, Star-stop функция Рекуперация (зареждане на батерията при движение, напр. по време на спиране)  Движение само с електричество  (напр.  в градски трафик,  при паркиране, многоетажни паркинги)  Никакви емисии по време на стоп фазата  (напр.  при престой на светофар)  По­добро ускорение благодарение на увеличения въртящ момент.

Отворените пред технологиите с горивни клетки възможности са изключително вълнуващи за изследователските екипи по света.  Автомобилите с водородно захранвани горивни клетки предлагат отлични условия за екологична мобилност, която дава възможност за консервация на ресурсите.  Mercedes­-Benz  през  1994  година компанията представя първия в света автомобил, задвижван с горивна клетка. NECAR1 е базиран на платформата на вана MB 100. Оттогава Daimler Chrysler инвестира изключително много технологичен потенциал,  за да доведе горивните клетки  –  технология притежаваща два пъти по­висока ефективност от конвенционалните двигатели ­ до  серийно производство.

Предимствата са:

  • Нулеви емисии;
  • Два пъти по­голяма ефективност от ДВГ;
  • Динамичен електрически мотор;
  • Бордова електрическа система,  която може да захранва и други консуматори;
  • На практика напълно тиха;
  • Изключителен цялостен екобаланс, ако водородът се добива с помощта на възобновяеми източници.
  1. Автомобилите с марка Mеrcеdеs-Bеnz в Сухопътните войски на Българската армия.

3.1. Лек автомобил с повишена проходимост /брониран/ Мерцедес-Бенц G 270 FB-6. Предназначен е за транспортиране на личен състав при изпълнение на бойни задачи. Има монтиран люк с възможност за завъртане на 360 градуса и застопоряване във всяко едно положение. На него може да се монтира 7,62 мм. или 12,7 мм. картечница.

Технически параметри:

– брой места – 5

– собствено тегло – 3000 кг.

– максимална скорост – 120 км/ч.

– запас от ход – 400 км.

3.2. Товарен автомобил Мерцедес-Бенц Зетрос 2733 6х6.

Мерцедес Бенц Зетрос 2733

Mercedes-Benz Zetros е офроуд камион за екстремни операции. Той е представен за първи път на търговското изложение за отбранителна индустрия Eurosatory през 2008 г. в Париж. Zetros се произвежда в завода на Mercedes-Benz във Wörth, Германия.[1] Камионът е проектиран да бъде съвместим с транспортния самолет Hercules C-130 и също така се побира в стандартен немски железопътен вагон.[2] През 2019 г. Mercedes-Benz представи фейслифт на Zetros с по-мощен двигател и по-голям брой варианти.[3]
Варианти
Zetros се предлага с мощност на двигателя от 360 к.с. (265 kW) до 510 к.с. (375 kW) [3] във версии със задвижване на всички колела и без задвижване на всички колела:

Шаси, самосвал или влекач
4×2, 4×4, 6×4, 6×6
Въпреки че обикновено се използва като камион, Zetros е използван и като офроуд влекач в Близкия изток.[4] Германската компания Harald Bruhn също представи базиран на Zetros селскостопански камион с ремарке като Secutor.[5]

Той е триосен 6х6 с максимална обща маса от 25 тона предназначен за превоз на личен систав и товари. Полезният товар е до 16 тона.
Възможни са особено стръмни изкачвания и спускания по разкаляни терени, песъчливи или каменисти участъци, водни препятствия с дълбочина до 1 – 1,20 м, Ръчната 9-степенна предавателна кутия G 131-9 (8 предавки + една за „пълзене”) с хидро-пневматично управление заедно със 7,2-литровия редови 6-цилиндров двигател OM 926 (326 к.с. и максимален въртящ момент от 1300 Н.м между 1200 и 1600 об/мин) са идеална комбинация, разбира се, заедно с още редица други технически решения като тривалова разпределителна кутия VG 1700 с междуосов диференциал и понижаваща предавка 1,69 за увеличаване на теглителната сила.

Технически параметри:

– брой места – 3 /до 20 места на оборудване пейки в каросерията/

– собствено тегло – 9000 кг.

– максимална скорост – 89 км/ч.

– запас от ход – 600 км.

3.3. Товарен автомобил Мерцедес-Бенц Актрос 2732 6х6. Той е триосен 6х6 предназначен за превоз на личен систав и товари. Полезният товар е до 14 тона.  Възможно е екзплоатирането му по пресечен терен. Оборудван е с 16 степенна полуавтоматична  предавателна кутия и деферинциална блокировка на предната ос.

Технически параметри:

– брой места – 3 /до 20 места на оборудване пейки в каросерията/

– собствено тегло – 9000 кг.

– максимална скорост – 89 км/ч.

– запас от ход – 600 км.

3.4. Товарен автомобил Мерцедес-Бенц Унимог 5000 4х4. Той е двуосен 4х4 предназначен за превоз на личен систав и товари. Полезният товар е до 5 тона.  Възможно е екзплоатирането му по силно пресечен терен. Оборудван е с 8-степенна,  реверсивна, механична предавателна кутия, както и с дефиринциални блокировки на двата моста и електро-пневматично включване/изключване по време на движение.

Технически параметри:

– брой места – 2 /до 16 места на оборудване пейки в каросерията/

– собствено тегло – 7500 кг.

– максимална скорост – 100 км/ч.

– запас от ход – 450 км.

3.5. ТАПП Контейнеровоз Мерцедес-Бенц Актрос 3641АК 8х8. Той е двуосен 8х8 предназначен за превоз на контейнери Полезният товар е до 16 тона.  Възможно е екзплоатирането му по силно пресечен терен. Оборудван е с подемен механизъм с кука, контейнерна манипулаторна система, обслужваща се посредством джойстик, монтиран в кабината.

Технически параметри:

– брой места – 2

– собствено тегло – 9500 кг.

– максимална скорост – 104 км/ч.

– запас от ход – 350 км.

3.6. ТАНП Контейнеровоз /влекач/ Мерцедес-Бенц Актрос 1841 LS 2. Той е двуосен 4х2 предназначен за превоз на контейнери и палетизирани товари Полезният товар е до 22 тона.  Оборудван е с триосно полуремарке за транспорт на контейнери, с възможност за транспорт на 1х40 фута или 2х20 фута контейнери по ISO

Технически параметри:

– брой места – 3

– вместимост на резервоарите – 400 кг.

– товароподемност – 22000 кг.

– запас от ход – 350 км.

3.7. Автобус до 14 места /микробус/ Мерцедес-Бенц Спринтер 315 CDI. Предназначен за превоз на личен състав.

Технически параметри:

– брой места – 1+13

– домостима обща маса – 5000 кг.

– максимална скорост – 120 км/ч.

– запас от ход – 400 км.

3.8. Автобус над 50 места Мерцедес-Бенц Интуро RH.

Предназначен за превоз на личен състав.

Технически параметри:

– брой места – 1+50

– домостима обща маса – 18000 кг.

– максимална скорост – 100 км/ч.

– запас от ход – 450 км.

3.9. Други пътни превозни средства от марката Мерцедес-Бенц използвани в Сухопътните войски:

– ЛАНП Мерцедес-Бенц 190;

– ЛАНП Мерцедес-Бенц 200Е;

– ЛАНП Мерцедес-Бенц ВИТО 112 CDI;

– ЛАПП Мерцедес-Бенц G 280 CDI;

– Реанимобил Мерцедес-Бенц Спринтер 313 CDI;

– Санитарен Мерцедес-Бенц G 270 CDI;

– Автогоривозарядчик Мерцедес-Бенц Актрос 2732 AK.

Марката автомобили Мерцедес-Бенц се експлоатира в Българската армия от много години. Към края на 1944 г. са се използвали множество товарни автомобили от същата. След 1990 г. Българската армия получава, като безвъзмездна помощ от Германия, товарни автомобили Мерцедес-Бенц Унимог. През 2002 г.  във връзка с модернизацията на БА е разработен „Проект-63” – „Превъоръжаване на БА с автомобилна техника” ръководител на проекта е полковник Владимир Вангелов. На основание този проект през 2004 г. е сключен договор за доставка на 112 броя автомобили  от марката „Мерцедес-Бенц”. С това се слага началото на модернизацията  на автомобилната техника в Българската армия. Първите автомобили от модификациите Мерцедес-Бенц G270 – клас, Мерцедес-Бенц Актрос 1832 А, Мерцедес-Бенц Унимог 5000 и други, пристигат в редиците на армията още през 2005 г.

През 2007 г. министърът на отбраната Веселин Близнаков подписва договор за доставка на автомобили за Българската армия от „Даймлер“. В периода 2008-2009 г. въоръжените ни сили получат 155 автомобила „Мерцедес-Бенц“ от модификациите Мерцедес-Бенц Зетрос 1833 А, Мерцедес-Бенц Зетрос 2733 А, Мерцедес-Бенц Актрос 2732 А. , Мерцедес-Бенц Спринтер 315 CDI и др.

До 2011 г. продължават да се вливат автомобили Мерцедес-Бенц в редиците на Българската армия, като за периода 2004 г. – 2011 г. тяхната бройка 338, като 12 от тях са автобуси.

автор: Генади Ганев

Може да харесате още...