Потребителска логистика

ОБЩО ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ЛОГИСТИКА

През 21-ви век динамиката на общественото развитие е толкова голяма, че за много кратък период от време навлезнаха много нови понятия. Това става най-вече във времето, през което Р. България кандидатства за член на НАТО. Трябваше да се покриват редица нови стандарти, включително и в сферата на техническото, специално-техническото и тилово осигуряване на войските. Първата промяна се състоеше в обединяването на службите, които отговаряха за тези видове осигурявания, в органи за материално техническо осигуряване. В последствие те се трансформираха в логистични такива.

И тук трябва да се отбележи, че в основополагащите доктрини, концепции и други ръководни документи в НАТО, както и в нашата доктрина за логистика  е записано, че военната логистика като наука се състои от две големи сфери: производствена и потребителска логистика.

Най-просто казано производствената логистика се занимава с всичко свързано за осигуряване на производството на дадено материално средство: от възникването на идеята – до нейното материализиране.

От тук нататък след като даденото средство бъде закупено и навлезе за експлоатация във войските,  всичко което е свързано с неговата логистика като използване, поддръжка, ремонт, евакуация, снабдяване с резервни части , съхранение и т.н. е ПОТРЕБИТЕЛСКА ЛОГИСТИКА. Но това не е всичко. Във военната  логистика влизат и една група от дейности свързани с така наречените услуги. Именно в тези услуги, които се предоставят на персонала се отнася и медицинското осигуряване, банно-пералните услуги, квартируването, храненето, пощенски услуги, погребални услуги  и др. Затова потребителската логистика е широко понятие, защото се отнася към потребителите, т.е. към всички военни формирования използващи някакви материали от различните класове и услуги за тях.

Това е само едно начало за тази статия.

Следва по нататъшно продължение.

Автор: Logdas

Може да харесате още...