понятието „Организация“

Относно понятието „организация”

В много случаи в нашия говорим език се използва думата „организация”. Интересно е, че тя има няколко значения или се използва в няколко смисъла. За статията използвам определнията, които са дадени в интернет платформата Wikipedia”. Какво показват те?

Организацията, най-общо, е формална група от хора, които се стремят към общи цели. Думата произлиза от гръцкото ὄργανον [1], което пък произлиза от ἔργον [2] – работа, действие. Една организация е социална договореност, която преследва колективни цели, контролира собствените си резултати и има граници, които я отделят от средата ѝ.

В социалните науки, организациите са обект на изследване на редица дисциплини, сред които най-често са социология, икономика, политически науки, психология, управление и организационна комуникация. По-разширеният анализ е известен като организационна структура, организационни науки, организационно поведение или анализ на организацията. Съществуват редица гледни точки, някои от които са по-застъпени:

  • Организацията като процес – акцентира се на съвкупността от задачи и действия, които формират организацията като единно цяло;
  • От функционална гледна точка – акцентира се върху това как единици като бизнеса и държавата биват използвани;
  • От институционална гледна точка – организацията се разглежда като целево обвързана структура с обществена значимост.

В икономическата социология

  1. Организацията е социална единица на обществото. (А. Етциони)
  2. Организацията е съзнателно създадена логическа система за власт. (Д. Кингдън)
  3. Съвкупност от дейности, чиято задача е да заменят усилията и знанията на един индивид с по-специализираните усилия и знания на голямо множество от хора. (Дж. Голбрайт)
  4. Съвкупност от множество роли, свързани в единно цяло. (Кенет Боулдинг)
  5. Целенасочена структурирана система от хора, създадена като инструмент за упражняване на социално господство. (Г. Бюшгес) [3]

На основата на тези определения, като има предвид и произхода на организацията и нейните особености, проф. д-р Благой Колев дава следното определение за организацията: „Организация е всяко човешко обединение, което е съзнателно и рационално създадено като звено в общественото разделение на труда, има целева обвързаност, официализиран статут, йерархия и е с относително самостоятелно обособени параметри от обществото”.

Видове организации

Организацията, като цяло, е особена форма но човешко обединяване, най-често за постигане на общи цели. Капитализмът и общественото разделение на труда донасят социалните организации, които са подчинени на рационализма, обективиран в закона и правилата.

С най-голямо значение сред социалните организации се откроява икономическата организация.

А как трябва да тълкуваме това понятие в ежедневния, в говоримия език във военната сфера? Например:

  1. Ръководител/командир поставя задачи на подчинените и казва „Създайте организация за …….. еди какво си……!
  2. Учебен въпрос в лекция „Организация на логистичното осигуряване на …………”

Видно е, че става на въпрос за друг вид организация. Тук тя не трябва да се олицетворява с цитираните по-горе тълкования, с изключение на това на Дж.Голбрайт, че тя (организацията) е „Съвкупност от дейности, чиято задача е да заменят усилията и знанията на един индивид с по-специализираните усилия и знания на голямо множество от хора”. Анализирайки това определение може да се направи паралел, че „единия индивид” е ръководителя/началника, а „множеството от хора” са подчинение му експерти. Използвайки това определение се има в предвид точно това, че един ръководител създавайки организация, той поставя задачи на подчинените си, с което неговите усилия или знания ще се материализират в по-специализираните усилия на съответните експерти в дадените области.

И понеже военното дело е специфична област на познанието, то използвайки понятието „организация”, следва да се влага и специфичен оттенък на неговата трактовка, работното определение, за което е  следното:

„Под организация следва да се разбира такова състояние на една военна система, при което тя е в състояние да изпълнява своите функции”. Създавайки „организация”  всеки един ръководител/ командир„организира” изпълнението на дадена задача стояща пред поверената му организация. Различават се два вида дейности – на експертите, които планират и на изпълнителите, които привеждат в действие планираните мероприятия.

При планирането може да се решават задачи свързани с разработването на различни справки, разчети, планове и други документи. В резултат на това се привежат в действие различни изпълнители (изпълнителни органи), които участват в изпълнението на различни мероприятия произтичащи от разработените планове.

Най-накрая, след като всички произтичащи от планирането мероприятия са извършени, може да се каже, че за решаването на поставената от ръководителя/началника задача е създадена организация и системата е в състояние да я изпълнява.

Пример: 1)Командир на формирование поставя задача на своя заместник по логистиката да създаде „организация” за провеждане на периодично техническо обслужване на ППС във формированието, като поставя срокове за това.

ЗКЛ след като е анализирал поставената задача, време и разполагаеми ресурси от своя страна събира началника на секция „Логистика” , помощикът по ППС и други необходими му експерти и поставя задачи за изготвяне на заповед за провеждане на ПТО, план за провеждане на ПТО, план за МТО, план за двудневни занятия с личния състав и други необходими мероприятия със съответните срокове. На базата на тях поставя задачи за непосредствено провеждане от изпълнителните органи като –  изготвяне на технологични карти, получаване на експлоатационни материали, провеждане на предварителна дефектация на ППС, развръщане на потоци и работни постове и много други. Когато всичко това е изпълнено в заповяданите срокове, ЗКЛ може да докладва на командира, че е извършена „организация” и системата е готова да реализира ПТО на ППС.

2)В бойни условия ежедневно следва да се прави организация за следващия боен ден. Особено до началото на бойните действия организацията трябва да е всеобхватна, за да няма „пробив” в системата и тя да работи безотказно. Какво включва например организацията на евакуацията на неизправни ППС?

  • Определяне на вероятния евакуационен фонд;
  • Определяне на вероятните места където ще има най-големи количества излязла от строя техника;
  • Определяне на пътища за евакуация и райони за сдаване на старшата инстанция;
  • Определяне на сили и средства за извършване на евакуацията.

Когато са изготвени съответните разчети, когато са разузнати районите за съсредоточаване на неизправна техника, когато са разузнати и определени пътищата за евакуация, както и силите и средствата за извършването й, може да се каже, че е създадена „организация” за извършване на евакуацията във формированието.

С тази кратка теория, подкрепена с примери смятам, че по-разбираемо ще се възприема и използва понятието „организация” от чисто военна гледна точка от слушателите и курсантите.

Автор : logdas

Може да харесате още...