РЕМОНТ НА ЕЛЕКТРООБОРУДВАНЕТО

РЕМОНТ НА ​​ЕЛЕКТРООБОРУДВАНЕТО В ТАНКА

ХАРАКТЕРНИ НЕИЗПРАВНОСТИ В ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ПРИБОРИ, АГРЕГАТИ И ВЕРИГИ ОТ ЕЛЕКТРООБОРУДВАНЕТО

По време на работа и в резултат на бойни повреди във веригите на електрическото оборудване на танка могат да възникнат неизправности, водещи до отказ на някой консуматор.

Войсковият ремонт на електрическото оборудване се състои в извършване на работи за откриване и отстраняване на неизправности в електрически вериги, в източници и консуматори на електрическа енергия.

Работата по откриване и отстраняване на неизправности във веригите на електрическото оборудване в танковете се извършва от екипажите и с участието на специалисти по ремонта на електрическо оборудване от ремонтните органи на формированията.

Работите по ремонта на електрическото оборудване в танка се извършват в следната последователност:

1) Откриване на неизправността;

2) идентифициране на естеството и причините за неизправността;

3) вземане на решение как да бъде отстранен неизправността;

4) отстраняване на неизправността, ако се вземе решение за ремонт вътре в танка;

5) демонтаж на неизправното електрическо устройство (възел), ако е взето решение за неговата подмяна или ремонт извън танка;

6) монтаж на нов или ремонтиран електрически блок (устройство);

7) проверка на устройството за работоспособност след инсталирането му  в танка.

Всички открити неизправности трябва да бъдат отстранени правилно и възможно най-бързо. Изпълнението на това изискване е немислимо без екипажите и ремонтчиците да имат солидни познания за принципите на действие на елементите на електрообзавеждането, тяхното устройство, роля и място в електрическата схема на танка и вътре в самия танк. По време на работа във веригите на електрооборудването могат да възникнат следните неизправности:

  • прекъсване на електрическата верига;
  • късо съединение;
  • повишено съпротивление на веригата;
  • утечка на ток;
  • неизправност на устройството (блока) от системата на електро и специалното оборудване.

Прекъсването на електрическата верига обикновено се причинява от прекъсване на жилата на проводниците или неправилно запояване на проводниците към съответния накрайник или щепсел на конектора на електрическия кабел. Прекъсванията на електрическите жила най-често възникват в резултат от механични въздействия: удари с инструменти по време на демонтажни и монтажни работи, разхлабени проводници, попадащи между взаимно движещи се части, както и при бойни повреди. Скъсванията в местата на запояване на проводниците към върховете или щифтовете (гнездата) на щепселните съединители са резултат от некачествено запояване или неправилно закрепване на върха върху проводника.

Късо съединение може да бъде причинено от:

  • скъсване на „положителен“ проводник с късо съединение към „маса“;
  • дефект на изолацията на проводника;
  • повреда в самия консуматор;
  • наличието на контакт между положителния проводник и неговата екранировка на мястото, където е свързан проводникът.

Повишено съпротивление в електрическите вериги обикновено се получава в зоната на контакт в резултат на изгаряне, окисляване, замърсяване на щифтовете на съединителя или кабелните накрайници.

Причините за утечка на ток могат да бъдат:

  • контакт на положителния проводник с „маса“ или „екраниращата оплетка“ на проводника;
  • дефект на проводниците;
  • дефект в изолацията;
  • повредени акумулаторни батерии.

Токът на утечка във веригата може да варира от незабележим в режим на работа на потребителите до късо съединение.

 

МЕТОДИ ЗА ОТКРИВАНЕ НА ПОВРЕДИ В ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ УСТРОЙСТВА, АГРЕГАТИ, ЕЛЕКТРОМОТОРИ И ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ВЕРИГИ

Общи положения за отстраняване на неизправности

Ясен знак за неизправност в електрическата верига или електрическото оборудване е повредата на текущия консуматор. Тъй като предпазителят е най-уязвимата точка във веригата, проверката на веригата започва с проверка на предпазителя. Изправността на предпазителя се установява чрез проверка или с помощта на контролна лампа.

Отстраняването на неизправности в електрическа верига е значително улеснено, ако се избере най-малката затворена верига от общата електрическа верига, състояща се от:

  • източника на захранване;
  • повреден участък от веригата;
  • неработещ потребител.

Откриването на неизправност в елемент на веригата трябва да започне с външен преглед на повредения елемент.

Отстраняването на неизправности трябва да се извършва в определена последователност, като се изключват ненужни и повтарящи се проверки. Трябва да се спазва методът на последователно приближение, т.е. всяка извършена операция трябва да позволява да се направи заключение за състоянието на определен участък от веригата и да се намали непровереният участък.

При проверка на веригата е необходимо да се следва принципът от просто към сложно, т.е. на първо място трябва да се проверят лесно достъпните точки на електрическата верига и само ако е необходимо – труднодостъпните.

Ненужното изключване на участъци от веригата трябва да се избягва, тъй като това може да доведе до допълнителни неизправности. Прекъснатият проводник не трябва да докосва други проводници и земята и след проверка трябва да бъде внимателно свързан.

Изключването и свързването на кабелите е необходимо само когато превключвателят е изключен и двигателят не работи.

Метод за откриване на прекъсната верига

Признак за прекъсната верига (фиг.1) с изправен предпазител е неработещият консуматор в нея. За да се открие повредата, е необходимо да се определи участъка от веригата, където е настъпило прекъсването, и след това мястото на прекъсването.

За откриване на точката на прекъсване се използва контролна лампа или преносим волтметър със скала от 30 V. Точката на прекъсване се намира чрез „прозвъняване“ на веригата. За тази цел се избират точки в участъци от веригата с прекъсване, достъпът до които не изисква прекъсване на изолацията на проводниците или демонтажни работи (щипки за предпазители, адаптерни блокове, точки на закрепване към ключове, консуматори и др.).

При проверка на веригата на един консуматор, включен в еднопроводна верига, единият проводник на контролната лампа (минусовият проводник на волтметъра) се свързва към „масата“, а другият последователно към лесно достъпни неизолирани точки на тестван участък от веригата, движещ се от потребителя към източника на ток.

Работоспособността на участъка от веригата от източника до контролната лампа се разбира по светването на контролната лампа (волтметърът показва напрежение). Ако лампата не свети (волтметърът показва нула), тогава прекъсването на веригата ще бъде в зоната преди контролната лампа. Последователността на избор на контролни точки трябва да осигурява бързо търсене на прекъсването и зависи от конкретната верига и от опита на ремонтчика.

За да се определи участъка от веригата в който им прекъсване, може да се използват и веригите на други консуматори, които имат обща верига с проверявания участък.

ТАБЛИЦА

Фиг.1. Ред за откриване на прекъсване в електрическа верига  с помощта на пробник.

За целта при повреда на някой консуматор се пуска в действие друг консуматор, имащ общ участък от веригата с първия. Ако този консуматор не работи, трябва да се търси прекъсване в общата част на веригата. Ако вторият консуматор работи, тогава общата част е изправна и следователно има прекъсване в секцията на веригата на първия консуматор. Мястото на прекъсването се намира в описаната по-горе последователност. Тази техника позволява значително да се намали и улесни проверката на веригата.

За да се намери прекъсване в зарядната верига, може да се използва обикновен волтметър. Признак за прекъсната верига за зареждане е липсата на заряден ток, когато двигателят работи при 1250-2000 об/мин с включен „ключ-маса“ на акумулатора и предпазителя във веригата за зареждане е в изправно състояние. В този случай, като се използва волтметър, можете да се определи в коя част от веригата за зареждане има прекъсване – в секцията от стартера-генератор до волтметъра или от волтметъра до батериите. За да се направи това, при спрян двигател и изключен превключвател на батерията се натиснка бутона на волтметъра. Ако в същото време той показва напрежение, тогава веригата от батериите към устройството работи. Ако волтметърът показва нула, тогава има отворена или прекъсната верига в областта, която се проверява. Участъкът от стартер-генератора до волтметъра се проверява по същия начин, но при работещ двигател и изключен акумулатор.

 

Може да харесате още...