ЗБУТ-вредни, токсични и отровни вещества

Вредни, токсични и отровни вещества и тяхното влияние върху човека

Качеството на въздуха в жилищните, обществените и промишлените помещения е от голямо значение за човешкото здраве, тъй като дори малки източници на замърсяване във въздушната им среда създават високи концентрации от него поради малките обеми въздух за разреждане.

Качеството на въздуха в помещенията по химичен състав до голяма степен зависи от качеството на околния въздух. Веществата, присъстващи във външния въздух, се намират в помещения и дори в тези, които се захранват с въздух, обработен чрез климатична система.

Много технологични процеси на предприятията са придружени от отделянето на различни вредни вещества в работната зона под формата на пари, газове, прах. Токсичните вещества (отрови), проникващи в тялото дори в малки количества, влизат във връзка с неговите тъкани и нарушават нормалното функциониране на човека.

Според степента на въздействие върху човешкото тяло вредните, отровни и отровни вещества (WNS) се разделят на четири класа на опасност:

1 – изключително опасни (живак, олово и др.);

2 – силно опасни (бензол, йод, мед, хлор, сярна киселина и др.);

3 – умерено опасни (метилов алкохол, дихлоретан и др.);

4 – ниско опасни (ацетон, амоняк, бензин и др.).

Вредните, токсичните и отровните вещества по пътя на проникване в човешкото тяло се делят на действащи през дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и кожата.

Постъпването на отрови през дихателните пътища е най-честият и опасен път. Огромната смукателна повърхност на белите дробове създава изключително благоприятни условия за проникване на газообразни и парообразни вещества в кръвта. Освен това отровата от белите дробове навлиза директно в системното кръвообращение, заобикаляйки детоксикацията в черния дроб.

Пътят на навлизане на отровата през стомашно-чревния тракт е малко по-малко опасен, тъй като по-голямата част от нея, абсорбирана през чревната стена, навлиза в черния дроб, където се задържа и се неутрализира. Част от неутрализираната отрова се от тялото с жлъчката и се отстранява с изпражненията.

Начинът, по който отровата навлиза през кожата, също е опасен, тъй като в този случай химикалите навлизат директно в системното кръвообращение.

Химическите вещества, проникнали в тялото по един или друг начин, претърпяват различни видове промени в него (окисление, редукция, хидролитично разцепване), които най-често ги правят по-малко токсични и допринасят за тяхното отделяне от тялото.

http://www.dir.bg

 

Може да харесате още...