Американски военен автомобил HMMWV

HMMWV-High Mobility Multipurpose Wheeled vehicle

Таблица 1

Основни ТТД на военен автомобил HMMWV- Хъмви

Други имена Humvee (Хъмви)
Производител AM General
Произвеждан (от до) от 1984 – до сега
Наследник няма
Подобни H1 Hummer
Клас военен джип
Купе 4 врати
Двигател 8 цил. 6,5 l дизелов
Задвижване хидроматично
Дължина 4,6 m
Ширина 2,1 m
Височина 1,8 m
Тегло 2 340 kg

 

Към края на 70-те използваните от американската армия транспортни возила започват да остаряват като дизайн и през 1979 г. са изготвени изискванията за нова високопроходима колесна машина. През юли същата година AM General, дъщерна на American Motors Corporation компания започва работа по проекта, и по-малко от година по-късно е създаден прототипът М988. През юни 1981 г. американската армия поръчва още няколко прототипа и след допълнителни изпитания проектът е одобрен и е направена поръчка за 55 000 джипа, които трябва да бъдат доставени до 1985 г.

Първата бойна употреба на Humvee е по време на американската инвазия в Панама през 1989 г. Оттогава до днес Humvee е основното транспортно средство на бойното поле за американските войници. Близо 10 000 джипа са използвани и по време на американската инвазия на Ирак през 2003 г.

Humvee се отличава с голям пътен просвет. Джипът е 4х4, с дискови спирачки, които обаче са монтирани до диференциала, което го отличава от стандартните автомобили. Допълнителното оборудване включва лебедка и бронелистове. Съществуват над 17 варианта, в които Humvee се произвежда, всеки със специфични особености. Една от най-новите модификации, М1114, е с подсилена броня и може да бъде въоръжен с гранатомет Мк19, картечници М2 Browning или M249 SAW. Някои от последните модели, както и по-тежката алтернатива M1117, са снабдени със системата CROWS, позволяваща на стрелеца да управлява въоръжението с дистанционно управление.

Може да харесате още...