Новите гуми си имат „DOT“ паспорт

Какво е DOT на гумите?

DOT (Department of Transportation) преставлява идентификационният номер на автомобилната гума. Можете да мислите за DOT на гумата като за нейната „лична карта“ или „паспорт“, където са записани месецът и годината на производство, от каква гума е произведена и пр.

 

На първо място, трябва да откриете кода, който е поставен на страничната външна част на гумата. Ще откриете DOT символите, последвани от 10 до 13 символен код. Символите могат да съдържат както цифри, така и букви.

  • В кода могат да се използват всички числа от 0 до 9;
  • В кода не се използват всички букви от азбуката. Букви като G, I, O, Q, S и Z не се използват поради тяхната графична близост до числата.

Място на производство

Първите 2 или 3 символа представляват кода на мястото на производство. При гумите, произведени до април 2015 г. този код бе съставен от 2 символа, но след април 2015 г. третият символ стана допустим. Предвидено е до април 2025 г. третият символ да стане задължителен. Т.е. през този 10-годишен период ще бъдат допустими и двата варианта за означаване на мястото на производство на автомобилната гума.

За да се направи преходът по-лесен, 3-символният код за място започва с цифрата 1, а следващите 2 символа представляват досегашния 2-символен код. Производителите не са задължени официално да използват новата система за 3-цифрен код, но се предполага, че поетапно всички ще преминат към нея.

В примерната снимка кодът за място на производство е двуцифрен (не започва с цифрата1) и е „5М“, което отговаря на „Bridgestone“, Sao Paolo, Brazil.

Съществуват над 5000 кода за място на производство, които се използват из целия свят.

Размери на автомобилната гума

Следващите два символа от кода отговарят за размера на гумата. Точното му разчитане зависи от производителя на съответаната марка гуми. На снимката по горе, кодът даден непосредствено до кода за място (5М)-„СЕ“, трябва да даде информация за размерите на гумата, в случая 285/55, с радиус 20 (Повече информация относно разчитането на тази част на кода може да се получи от сайта на всеки един производител на гуми)

Тип на гумата

Следващите 3 или 4 символа от DOT кода дават информация за типа на гумата. И тук кодът зависи от производителя и при различните марки гуми е различен. Този код не е задължителна част от DOT кода, но повечето производители го използват, за да следят за връщания на гумите, така че в общия случай може да се види като част от DOT  кода на вашите гуми. Например, марката  Michelin добавя символа Х, за да маркира своите гуми. Това не може да се каже на 100% , че друга марка производител не включва също този символ в маркировката си.

В представения пример, мястото на производство е маркирано с кода „В6“, размерът на гумата – „D0“, а типът на гумата се определя от кода „А83Х“.

Дата на производство

Последните 3 или 4 символа – „0304“ отговарят за датата на производство. Първите два от тях маркират седмицата, а вторите два- годината, през която е произведена гумата. Вслучая „0304“ означава третата седмица на 2004 година.

Ако кодът, маркиращ датата на производството е трицифрен, например „032“, първите две цифри маркират седмицата, а третата- годината. За примера гумата е изработена през третата седмица от година преди 2000-та, „2“ може да се маркира както 1992, така и 1982 или 1972.

Датата  на производство има значение, защото гумата дори и да не се експлоатира, „старее с времето“ и се налага нейната подмяна.

Източник: https://radial.bg/content/dot-gumi/

Може да харесате още...