БТТ в БА-определения по ДОВСЕ

1.Определения

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) определя количеството на автобронетанковата техника и въоръжения, с които следва да разполага всяка една държава в Европа, а също така дава определения за това какво е боен танк, бойна машина на пехотата, боен самолет и т.н. Според него:

Боен танк е: ”самоходна бронирана бойна машина, притежаваща висока огнева мощ за сметка основно на оръдие с висока начална скорост на снаряда, за водене на огън с право мерене, необходим за поразяване на бронирани и други цели, висока мобилност на пресечена местност и високо ниво на защитеност, която не е конструирана и оборудвана за превоз на войски”.

Танк Т-72

Бойните танкове по същество се явяват бойни бронирани верижни машини имащи чисто тегло не по-малко от 16,5 метрически тона, въоръжени с оръдие с калибър не по-малък от 75 милиметъра и с ъгъл на завъртане на същото в хоризонтална плоскост от 3600.

Съгласно договора постъпващите на въоръжение колесни бронирани бойни машини, които отговарят по всички гореуказани критерии също се считат за бойни танкове.

Бойна бронирана машина (ББМ) е: ”самоходна машина притежаваща бронева защита и проходимост по пресечена местност. Към бойните бронирани машини спадат бронетранспортьорите, бойните машини на пехотата, бойните машини с тежко въоръжение”.

Бронетранспортьорът е „бойна бронирана машина, която е конструирана и оборудвана за превоз на бойно пехотно отделение, и по правило е въоръжена с вградено или щатно монтирано въоръжение с калибър по-малък от 20 милиметра”.

Бойна машина на пехотата: това е ”бойна бронирана машина, която е конструирана и оборудвана за превоз на бойно пехотно отделение, осигуряваща възможност на десанта да води огън от машината под прикритието на бронята, въоръжена с вградено или щатно монтирано въоръжение с калибър не по-малък от 20 милиметра, а понякога и с пускови установки за противотанкови ракети”.

Бойна машина с тежко въоръжение – това е „бойна бронирана машина с вградено или щатно оръдие с калибър не по-малко от 75 милиметра за водене на огън с право мерене, имаща чисто тегло не по-малко от 6 метрически тона, която не попада под определенията за бронетранспортьор, бойна машина на пехотата или боен танк”.

Бронетранспортьори-подобни и бойни машини на пехотата – подобни : „това са тези бронетранспортьори и бойни машини на пехотата, които се базират на същото шаси както бронетранспортьора или бойната машина на пехотата и външно приличат на тях, но съответно те нямат оръдейно въоръжение с калибър 20 милиметра или по-голям и са създадени или модифицирани по такъв начин, че с тях е  невъзможно транспортирането на бойно пехотно отделени”.

Терминът „чисто тегло” означава теглото на машината без да се отчитат теглото на бойните припаси, гориво смазочните материали, снемаемите реактивни брони, запасните части, инструменти и принадлежности, снемаемото оборудване за подводно кормуване, както и теглото на екипажа и неговото лично имущество.

2.Класификация на танковете

Съществуват различни класификации на танковете – по предназначение, по тегло, по възможност за плаване и по други показатели. Най-разпространена е класификацията, според която танковете се подразделят в зависимост от задачите, които изпълняват. От тази гледна точка те се делят на две основни групи:

  • Леки танкове – предназначени за решаване на специални задачи. Към тях спадат танкети, плаващи танкове, разузнавателни танкове и други. Отличават се по принцип с по-слабата си бронева защита и огнева мощ.В Българската армия няма приети на въоръжение танкове от тази група.
  • Основни бойни танкове – предназначени за решаване на основни бойни задачи. Наименованието им произтича от английския превод – „main battle tank (MBT)”. Този тип танкове са по тежки и съчетават висока защитеност, мобилност и огнева мощ.

В Българската армия за основен боен танк на въоръжение е приет танка Т-72.

Може да харесате още...