Австралийският танк „Sentinel“

AC1 Sentinel е крайцерски танк, проектиран в Австралия по време на Втората световна война в отговор на войната в Европа и на заплахата Япония да разшири войната в Тихия океан или дори на опасна японска инвазия в Австралия. Това беше първият танк, който беше построен с корпус, отлят като единична част, и единственият танк, който се произвеждаше в количество в Австралия. Малкото Sentinels, които са построени, никога не са виждали действие, тъй като австралийските бронирани дивизии са били оборудвани по това време с британски и американски танкове.

История

 

Работата по проектирането на  машината започва през ноември 1940 г. Тогава първоначалната идея е била  тя да бъде предназначена за превозно средство, оборудвано с 2-фунтови оръдия, като истински танк Cruiser с тегло между 16 и 20 тона. Поради липса на собствен опит в проектирането на танкове, австралийците изпращат група в САЩ с мисия  да проучи дизайна на M3 заедно с полковник W. D. Watson MC, който е бил артилерийски офицер с дългогодишен опит в проектирането на танкове. Той е бил предложен от Обединеното кралство. Той пристига през декември 1940 г. Подобно на канадския Ram, австралийският крайцер е трябвало да бъде разработен на основата на двигателя, задвижващия механизъм и долната част на корпуса на американския среден танк M3, съчетан с горна част на корпуса и купола, изградени точно по линията на британския Crusader.

До 1942 г., опитвайки се да наподобява на германските танкове, спецификацията на дизайна на машината е станала по-скоро близка на американския среден танк. Това естествено е довело до по-сложен дизайн и по-висок профил на силуета на машината.

Австралийският крайцерен танк Mark 1 (AC1) е обозначен като „Sentinel“ през февруари 1942 г.  Произведен е от железопътната компания на Нов Южен Уелс,  като производството се извършва в цеховете за сглобяване на танкове Chullora в Сидни. Серийното производство на машината се появява през август 1942 г., като помещенията на завода се използват и за тестова площадка. В проекта са използвани съществуващи вече части, които са налични от други проекти на танкове, които са опростени, и за тях е необходимо, да съответстват на наличния капацитет за обработка в Австралия. Корпусът на машината е отлят като едно цяло, както и куполата.  Не е използвана техниката, за производството на корпуса на други танкове от това време.

Sentinel е проектиран да се произвежда с 2 или 6 фунтови оръдия QF (57 мм, 2,25 инча). Но производствената поръчка за 6-фунтови танкови оръдия не е била изпълнена, нито едно от поръчаните оръдия не е било налично и първите 65 танка са произведени с дву фунтовите оръдия. На машините са монтирани две картечници Vickers, които са считат и за второстепенно въоръжение, една в корпуса и втора, монтирана сдвоена с основното оръдие.

Предпочитаните двигатели, подходящи за задвижване на този 28-тонен танк са били едноредов бензинов редови „Pratt & Whitney Wasp“ двигател  или дизелов редови „Guiberson“, но те също не са налични в Австралия по това време. Поради тази причина се стига до идеята на „Sentinel“ да се направи комбинирано задвижване от три двигателя „Cadillac“ V8 за бензинов автомобил. Двигателите са с  работен обем от 5,7 литра всеки. Трите двигателя са монтирани в конфигурация на детелина – два двигателя един до друг отпред и един отзад, като цялата захранваща мощност се предава на  обща скоростна кутия.

До юни 1943 г. са произведени шестдесет и пет машини. Те са използвани само за целите на оценката и не са предоставени на оперативни бронирани формирования. Програмата за австралийски крайцери – танкове е прекратена през юли 1943 г., тъй като се е сметнало, че така е по-добре.

 

Било е пресметнато, че Австралия трябва да насочва усилията си не към проектиране и производство на австралийски крайсерски танкове, а към изграждането на собствени железопътни локомотиви, както и за поддръжката на големия брой американски танкове, които е трябвало да пристигнат. Произведените до този момент танкове са поставени на склад до края на войната.

През 1943 г. 3-ти армейски танков батальон е оборудван с рота с танкове AC1, които са били модифицирани, за да наподобяват на немските танкове. Тези танкове са използвани при заснемането на филма „Плъховете от Тобрук“. Това изглежда е бил единственият път, когато танковата рота с танкове  Sentinels е използвана за някаква цел.

 

Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Sentinel_tank

Може да харесате още...