Надеждност

Икономически анализ надеждността на машините 

1.Надеждността като един от най-главните икономически параметри на съвременното оборудване

 Под надеждност се разбира свойството на оборудването да изпълнява зададени функции, да запазва своите експлоатационни показатели в зададени граници, в течение на определен промеждутък от време или определена наработка. 

Надеждни се явяват такива изделия които притежават висока безотказност, ремонтно пригодност,съхраняемост а също и дълговечност на своите части.

Безотказност, това е свойството на изделието да съхранява своята работоспособност в продължение на определена наработка без принудителни прекъсвания. 

Ремонтна пригодност се нарича свойството на изделията, което се заключава в неговата приспособеност да предупреждава, да констатира и да отстранява отказите и неизправностите по пътя на провеждане на техническо обслужване и ремонт.

Съхраняемост– това са свойствата на изделията да съхраняват своите експлоатационни показатели в процеса на подготовка за съхранение, самото съхранение и след тяхното съхранение и транспортиране.

Дълговечност на отделните части или елементи от изделието – това е срока на тяхната служба.

Икономиката на съвременното производство в много от случаите се определя именно от надеждността на оборудването. Повишаването на надеждността способства да се увеличи производителността на много видове машини за сметка на намаляване на престоите в ремонт.

 Надеждността е тясно свързана с безопасната експлоатация и обслужване на много от видовете оборудвания.  Всяка машина трябва да бъде конструирана и произведена така, че тя да не създава никаква опасност при нормални условия на експлоатация или в условия на появяване на неизправност. Това означава, че е длъжно да бъде осигурена защита на обслужващия персонал от електрически удар и въздействие на високи температури, йонизираща радиация след взривове и от огън.

 За транспортните машини надеждността има и друго значение – това е свързано с осигуряване на безопасността на движение. Ето защо например при самолетите осигуряването на тяхната висока надеждност се явява първостепенно изискване. И работата тук не е само в това, че надеждността на авиационното оборудване се явява  eдин от основните фактори определящи всички икономически показатели за работа на въздушния транспорт . Именно надеждността осигурява регулярност на повечето полети по разписание. Високата надеждност на самолетите предотвратява непредвидени откази водещи до тежки аварии.

 Може да се каже че за битовата апаратура високата надеждност няма толкова съществено значение. Излизането от строя на битовите прибори нерядко се свързва с големите загуби по тяхното възстановяване.

 Надеждността на новите модели оборудвания се явява един от най-важните фактори.  Потребителят иска да бъде уверен в надеждната работа на придобитото оборудване и недоволството на потребителя от обслужването може да достигне до предела на някаква граница, ако не е създадена високо надеждна апаратура. Така например монтираните в цветните телевизори компоненти на модулни схемни платки дават възможност да се локализира отделния компонент, а неизправния модул да се замени, като той се изпраща в завод за ремонт.  

Високата надеждност на оборудването е една от отличителните черти на съвременното машиностроене.

Може да харесате още...