Австралийският танк Sentinel (1943 г.) е с три двигателя

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ: австралийският танк Sentinel (1943 г.) е с три двигателя

Фиг.1.Изглед отпред на двигателя Perrier-Cadillac 41-75 илюстрира странното разположение на цилиндровия ред. Обърнете внимание на единичния изходен вал и как всеки изпускателен колектор събира отработените газове от три групи цилиндри. Водна помпа и генератор се задвижват от ремък в предната част на всяка секция на двигателя.

AC1 Sentinel е базиран на американския среден танк M3, но изборът на силова установка за австралийския крайсерен танк (Australian Cruiser tank AC1) се оказва предизвикателство. Американският танк M3 се задвижва от редови  двигател Wright R-975 с мощност 400 к.с. (298 kW), произведен по лиценз от Continental Motors. Но непрекъснатите доставки на двигатели R-975, както и дизелови двигатели Guiberson или други мощни двигатели не могат да бъдат осигурени за Австралия.

Затова е намерено решение което включва използването на двигател на  Cadillac V-8, който първоначално е използван за захранване на различни леки автомобили като купета и седани. Австралийците наричат двигателя Cadillac 75 поради използването му в седана Cadillac Series 75, но той също е използван в Series 70 и различни автомобили Series 60.

Двигателят Cadillac 75 дебютира през 1936 г. Това е двигател с плоска глава (страничен клапан) с всмукателни и изпускателни клапани, разположени от „Vee“ страната на цилиндъра. Двигателят е с моноблокова конструкция с цилиндрови групи, отлети като неразделна част от картера. V-8 включва и хидравлични повдигачи на клапани за издръжливост. Двигателят е проектиран да бъде конструиран по-икономично от V-12 и други V-8 двигатели на Cadillac. Двигателят на Cadillac 75 е с диаметър на буталото от 3,5 инча (89 mm), бутален ход 4,5 in (114 mm) и работен обем от 346 cu in (5,7 l). Той отдава мощност от 135 к.с. (101 kW) и тежи около 890 lb (404 kg).

 

Фиг.2                                                         Фиг.3

Фиг.2

Изглед отзад на триъгълния, заварен стоманен картер на двигателя Perrier-Cadillac. Мощността от трите секции на двигателя се събира в задната част на двигателя и един изходен вал преминава през големите, кръгли отвори в картера.

Фиг.3

Изглед отзад на двигателя Perrier-Cadillac с мощност 397 к.с. (296 kW). Зад капака в центъра на двигателя е мястото, където отделните три секции на двигателя са свързани към единичния изходящ вал.

Повече данни може да видите тук

https://oldmachinepress.com/2016/06/26/perrier-cadillac-41-75-tank-engine/