Kласификация на автомобилите в американската армия

На въоръжение в армиите, които са членки на НАТО са налице десетки марки от военна автомобилна техника. Икономически развитите държави имат свое собствено производство на автомобили. Други държави членки на НАТО закупуват автомобили за своите армии от страните производителки.

Какво е най-характерно за военната автомобилна техника?

Съществуват две големи групи военни автомобили:

  • Военни автомобили на базата на автомобили за гражданските нужди;
  • Военни автомобили със специални конструкции и предназначение.

Към първата група спадат най-вече автомобили за превоз на хора и товарни автомобили за превоз на товари.

Автомобилите за превоз на хора обикновено са леки такива и автобуси. Естествено е, че за нуждите на армиите ще може да се използват гражданските версии на произвежданите автомобили

Към транспортните автомобили се включва цялата гама от автомобили с присъщата им различна товароподемност и общо тегло. В армиите на НАТО се използва понятието Military Load Class. MLC отъждествява класификацията на военните автомобили. Съгласно с него автомобилите се подразделят на 5 класа (40, 50, 80, 100 и 120) като цифрата  приблизително съответства на фактическото тегло на автомобила в тонове.

Таблица 1

Класификация на АТ по тяхното тегло

MLC-класификация по тегло
Клас

Верижна техника

Колесна техника

40

36,3 т 42,6 т

50

45,4 т

52,6 т

80

72,6 т

83,5 т

100

90,7 т

104,3 т

120 108,9 т

125,2 т

В тази класификация се отчита също базата на автомобила – верижна или колесна, както и габаритите: широчина и височина на транспортното средство.

Почти всички световни автомобилостроители произвеждат товарни автомобили за военни нужди. Най-известни със своята военна продукция са германските автомобили на фирмата МаN, Mercedes,  френските Renault, шведските автомобили Volvo, италиянските Iveco, автомобилите на американските производители и др.

Втората голяма група военни автомобили са така наречените автомобили за специални нужди – с монтирано въоръжение (обикновено стрелково, зенитно или ракетно), със средства за свръзка, с товароразтоварно оборудване за нуждите на логистиката, за евакуация и т.н. Напоследък много модерни са така наречените тактически автомобили и MRAP  автомобили – минноустойчиво защитени автомобили. По принцип те също се разработват от фирмите, които произвеждат и граждански автомобили, но по специални поръчки.

САШ, като страна с основен принос в съществуването на НАТО и военен бюджет от милиарди долари  ежедневно се работи в реализацията на различни концепци и системи свързани със сигурността и отбраната. Не правят изключение и военните превозни средства. Най-новите схващания на американските специалисти за класификация на военните превозни средства е тя да се извършва по техните тегла и развивана скорост по федералната пътна мрежа. Какво е характерно за нея?

Видове военни превозни средства по тегло и скорост

Военните превозни средства понастоящем се използват по-широко по пътищата, отколкото в миналото, при по-високи скорости, отколкото се е очаквало в миналото. Тази тенденция ще продължава и ще бъде допълнително усложнявана от екстремните горещини, изпитвани в сегашните и очакваните бъдещи области на използванто им.

В миналото, са се подчертавали подвижността и стабилността извън пътищата, затова е имало над 100 мили установени неподправени тестови курсове, както в равнинна и хълмиста местност с променяне на трудността плюс склонове, стандартни препятствия и др.

Бъдещите военни превозни средства обаче трябва да бъдат по-бързи по пътищата и по-подвижни и пъргави извън тях. Тази тенденцията е валидна както за ултра-тежките транспортни средства с брутно тегло на превозното средство > 63503 кг (140 000 lb GVW- Gross vehicle weight), така и за тежките оставящи дири или следи след себе си бойни транспортни средства и за всички подобрени колесни превозни средства (представляващи отделни семейства), в които се включват и двата  им варианта на предназначение – бойни и поддържащи.

Ще продължи да се акцентира на развитието безпилотни системи (дистанционно управляеми автомобили) за мисии с висок риск. Може също да бъдат разработени нови семейства от по-леки, по-бързи също оставящи следи превозни средства.

За целите на настоящия материал бъдещият автомобилен военен парк е разделен на шест категории превозни средства.

Таблица 2

Категории на КПС (колесните превозни средства)

Категории на колесните превозни средства  

Верижни

превозни средства

Висока скорост, пъргави леки автомобили Колесни бойни и производни на тях превозни средства с колесна формула  6×6, 8×8 Средни транспортни и поддържащи превозни средства без ремаркета Тежки транспортни средства без ремаркета Превозвачи на танкове (трайлери)
тегло < 20,000 lbs/

 

9072 кг

тегло от 20,000 до 60,000 lbs/

27216 кг

тегло от  20,000 до  80,000 lbs/

36288 кг

тегло от 80,000 до 140,000 lbs/

63504 кг

тегло над  140,000 lbs

 

над 63504 кг

всички
Натоварване на ос до 10,000 lbs/

4540 кг

Натоварване на ос до 15,000 lbs/

6800 кг

Натоварване на ос до 20,000 lbs/

9072 кг

Натоварване на ос до 25,000 lbs/

11340 кг

Натоварване на ос до 30,000 lbs/

13698 кг

Няма данни
Максимална скорост

120 мили/час

(193 км/час)

Максимална скорост

110 мили/час

(177 км/час)

Максимална скорост

100 мили/час

(161 км/час)

Максимална скорост

90 мили/час

(145 км/час)

Максимална скорост

60 мили/час

(96 км/час)

Максимална скорост

50 мили/час

(80 км/час)

Например: Например: Например:  Например: Например: Например:
Заместник на  на HMMWV

(Хъмви)

Подобрен модел на ББМ Stryker Семейство от средни тактически превозни средства (FMTV) Подобрени

палетизирани  натоварващи

системи

Обновен

транспортьор (влекач) за танкове

Бойни машини

Брадли

Превозни  средства за военните от частния сектор Подобрен FCS Системи за натоварване с палети (PLS) без ремарке  M915 / M916 Товарни авто мобили с ре-маркета за пр евозване до фронтовата линия Тежко  оборудвани транспортьори Танк

Абрамс

Бъдещи превозни средства с висока устойчивост Бъдещи  колесни бойни и за директна поддръжка превозни средства Бъдещ камион (за армия)

Фиг.1. HMMWV

Обновеният HMMWV (фиг.1) е типичен представител на  колесните превозни средства  с брутно тегло до 9072 кг и максимално натоварване на ос от 4540 кг, използвани широко от армията. Много превозни средства в този теглови диапазон могат да бъдат модификации на търговските превозни средства предлагани на пазара и да имат подобно представени характеристики на пазара (193 км/час).

По време на процеса по подбор на кандидати с предложения ще бъде даден допълнителен кредит, на тези които се ангажират да разполагат с всички изградени съоръжения на армията за тестване на този клас превозни средства.

Колесните  превозни средства от семейството на STRYKER с множество мисии и тези от семейството на средните тактически превозни средства (FMTV), фигури 2 и 3 представляват превозните средства влизащи в тегловия клас до 80 000 фунта (GVW) или 37000 кг  и натоварване на осите до 15 000 либри (6800кг) и скорост в обхвата 161 км/час. Тези превозни средства и техните модификации ще стават по-бързи и по-пъргави, тъй като в тях  се интегрират новите технологии.

Тази категория превозни средства ще се превърне в нарастващ процент от автомобилния парк на армията. Следователно, по време на фазата на подбор на конкурентите ще се отпуска допълнителен кредит за проекти и ангажименти за изграждане на съвместни съоръжения за използване, извън минималните армейски изисквания, които осигуряват разширени възможности за изпитване на такива превозни средства.

Фиг.2 STRYKER 

 

Фиг.3

Фигура 4 илюстрира M1120 HEMTT, който е един от стандартните военни превозни средства с предно предаване в класа за тегло до 140 000 фунта. HEMTT, както е показано, е 66 000 либри GVW, ремаркето (не е показано) добавя допълнително под 37 000 либри. Максималните натоварванията на осите са 20 000 фунта, които са в рамките на текущите параметри за проектиране на федералните магистрали, поради което тези камиони са законни по пътищата в САЩ. Тези мултифункционални превозни средство и техните модификации ще бъдат в армията на САЩ в продължение на десетилетия.

Фиг.4. M1120

Фиг.5 M1074

Фигура 5 илюстрира M1074. Системата за натоварване с палети/контейнери (PLS), която е на  стандартен военен автомобил с предно предаване в тегловия клас до 140 000 паунда. PLS, както е показано, е 88 000 либри GVW, ремаркето добавя допълнително под 50 000 фунта. Максималните натоварвания на осите са 20 000 фунта, което е в рамките на текущите параметри за проектиране на федералните магистрали, поради което тези камиони са законни по пътищата в САЩ. Това мултифункционално превозно средство и неговите модификации ще бъде в армията в продължение на десетилетия. То е основното за армията тежко предно превозно средство.

Фигура 6 илюстрира тракторът M916 M2 / M3 Line Haul, който, когато се използва с напълно натоварено ремарке, има общо тегло от 130 000 либри.

Въпреки това натоварванията на осите остават в рамките или близки до общата горна граница от 25 000 фунта за над пътното движение, поради което семейството на тежкотоварни камиони M915 / M916 е законно на федералните магистрали.

Тези превозни средства са военни аналози на наличните търговски теглещи трактори. Тези или еквивалентни превозни средства също ще останат като стандарт на армията в продължение на десетилетия. Понастоящем тези автомобили са най-бързо развиващите се с тежки товарни автомобили (90+ MPH), когато са напълно натоварени, имат най-високи натоварвания на осите и имат най-голям процент по пътища с настилки спрямо ненатоварени пътища.

Фиг.6. М916М2

Фиг.7. Трайлер HET

Фигура 7 показва тежко оборудвания транспортьор на армията (HET) с натоварен на него танк. Този клас превозни средства (GVW> 140 000 lbs) няма да бъдат тествани на високоскоростни трасета, но биха се използвали  заедно с натоварените на тях превозни средства за усъвършенстване на динамометричния им ход, посока .

По http://eul.army.mil/yuma/Docs/DescriptionVehicles.pdf

Може да харесате още...