Определение за ББМ

Официалното определение за това какво е бойна бронирана машина е дадено в ДОВСЕ.

Бойна бронирана машина (ББМ) е: ”самоходна машина притежаваща бронева защита и проходимост по пресечена местност. Към бойните бронирани машини спадат бронетранспортьорите, бойните машини на пехотата, бойните машини с тежко въоръжение”.

  • Бронетранспортьорът е „бойна бронирана машина, която е конструирана и оборудвана за превоз на бойно пехотно отделение, и по правило е въоръжена с вградено или щатно монтирано въоръжение с калибър по-малък от 20 милиметра”.
  • Бойна машина на пехотата: това е ”бойна бронирана машина, която е конструирана и оборудвана за превоз на бойно пехотно отделение, осигуряваща възможност на десанта да води огън от машината под прикритието на бронята, въоръжена с вградено или щатно монтирано въоръжение с калибър не по-малък от 20 милиметра, а понякога и с пускови установки за противотанкови ракети”.
  • Бойна машина с тежко въоръжение – това е „бойна бронирана машина с вградено или щатно оръдие с калибър не по-малко от 75 милиметра за водене на огън с право мерене, имаща чисто тегло не по-малко от 6 метрически тона, която не попада под определенията за бронетранспортьор, бойна машина на пехотата или боен танк”.

Бронетранспортьори-подобни и бойни машини на пехотата – подобни : „това са тези бронетранспортьори и бойни машини на пехотата, които се базират на същото шаси както бронетранспортьора или бойната машина на пехотата и външно приличат на тях, но съответно те нямат оръдейно въоръжение с калибър 20 милиметра или по-голям и са създадени или модифицирани по такъв начин, че с тях е  невъзможно транспортирането на бойно пехотно отделение”.

Терминът „чисто тегло” означава теглото на машината без да се отчитат теглото на бойните припаси, гориво смазочните материали, снемаемите реактивни брони, запасните части, инструменти и принадлежности, снемаемото оборудване за подводно кормуване, както и теглото на екипажа и неговото лично имущество.

Съобразявайки се с официално приетите определния, може да се извърши една класификация на ББМ:

Може да харесате още...