Понятия и термини в производството

В производствения процес на машиностроителните изделия ежедневно се борави с различни термини. Част от тях са детайл, възел, сглобена единица, агрегат и изделие. Какво се крие зад тях?

Детайл (елемент) – това е изделие, изработено от еднороден по наименование и марка материал, без използване на операция сглобяване. Той е най-малката самостоятелна единица от нещо по-голямо. Той не може да се разглобява повече. Така например детайл или елемент е зъбното колело, буталото на двигателя с вътрешно горене, отделните болтове, гайки, шайби и др. Те не могат да се разглобяват на други съставни елементи. Изработени са от еднороден материал. В повечето случаи детайлът не може да работи самостоятелно, защото влиза в комплектуването заедно с други детайли на по-голямо изделие или сглобена единица.

 

Възел – представлява сборна част от няколко елемента. С възел се отъждествява мястото където се пресичат два или повече агрегати или сборни единици. Например възел е мястото и елементите, които съединяват двигателя и редуктора на танка, предавателната кутия и планетарните механизми за завиване и т.н. Характерно за възелът е, че обикновено при износване на някой от елементите му, се см сменява целия комплект.

 

Сглобена единица – това е изделие, съставните части на което подлежат на съединяване в предприятието производител чрез операция сглобяване. Сборната единица е съвкупност от няколко (много) сглобени детайли, които са част от конструкцията на по-голяма единица/ агрегат. Така например зъбните колела заедно със синхронизаторите и вала, на който са монтирани представляват сборна единица и са част от устройството на една механична предавателна кутия.

 

Агрегатът също е сглобена единица и е завършено изделие влизащо в комплектуването на дадена машина. Един агрегат може да функционира и самостоятелно, но и в състава на по-голяма машина. Агрегат е скоростната кутия, двигателя, планетарните механизми за завиване, редукторите, електродвигателите, оръдейната система, куполата, корпуса и т.н.

Така например един електродвигател може да функционира самостоятелно за различни нужди, но може да влиза и в комплектуването на машина, автомобил и т.н. Например електродвигателят е част от един струг, но същия електродвигател може да участва в комплектуването на друго изделие – например фреза и т.н.

На всеки детайл, възел и сглобената единица се присвоява каталожен номер. Те трябва да се познават от логистичния персонал, за да може правилно да се заявяват, когато са обект на снабдяване.

Изделие – изделието е крайният машиностроителен продукт. Изделия в сферата на сигурността и отбраната са самолетите, танковете, ракетите, корабите, радарите и т.н. В комплектуването на едно изделие може да влизат повече от един агрегати, възли, които ги съединяват, отделни елементи и сборни единици. Изделието е готовия продукт. За  нуждите на производството на него се присвоява номер или име. Например под наименованието на изделие 155 се крие като продукт танка Т-55.

Производството на изделия и резервни части за тях се осъществява от структурно обособени  производствени единици. Такива може да бъдат заводът, участъкът, цеха, работния пост.

Може да харесате още...