Нормативни изисквания към ремонта на ППС в БА

Ремонтът на ППС от ВС на РБ представлява комплекс от мероприятия, извършвани в определена последователност с цел привеждането им в техническа изправност. Към тези мероприятия се отнасят ремонтно-възстановителните дейности, извършвани непосредствено на машините и спомагателните, като приемане за ремонт, дефектация, изпитване и сдаване след ремонт, получаване на резервни чати и техния отчет.

Ремонтът на ППС се извършва в специално оборудвани за целта помещения/места, а при полеви занятия и по време на път се извършва на местата на авариране на ППС.

Необходимостта от ремонт на ППС се установява от комисия на военното формирование с изготвен Акт за изменение на качественото (техническото) състояние форма ПД 269 или в Акт за констатиране на повреди, аварии и катастрофи на МПС форма ПД 270 от Вътрешни правила на стопанските операции.

Отчета на материалните ресурси разходвани при ремонта на ППС, се извършва в съответствие с Вътрешни правила на стопанските операции.

Видовете ремонт за ППС са:

  1. ремонт първа степен – заключава се в извършване на ремонт за отстраняване на неизправности възникнали при експлоатацията на ППС и възстановяване годността им за използване по предназначение. Извършва се със сили и средства на ремонтните органи, подчинени на формирования от тактическото ниво на управление във ВС на РБ.
  2. ремонт втора степен – заключава се в извършване на ремонт за отстраняване на неизправности възникнали при експлоатацията на ППС и възстановяване годността им за използване по предназначение. Извършва се със сили и средства на ремонтните органи, подчинени на формирования от оперативното ниво на управление във ВС на РБ или от фирми/заводи за гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване и ремонт.
  3. ремонт трета степен (планов ремонт) – заключва се в подмяна или извършване на ремонт на повредени или износени възли и агрегати. Извършва се във войскови условия и/или в условията на фирми/заводи и осигурява възстановяване на запаса от моторесурси до следващия планов ремонт, след достигане на определените норми от пробег на километри/моточасове съгласно (Приложение 17).
  4. ремонт четвърта степен (планов капитален/основен ремонт) – заключава се в извършване на ремонтни дейности за възстановяване на запаса от моторесурси до следващият планов ремонт, след достигане на определените норми от пробег на километри/моточасове съгласно (Приложение 17). Извършва се в условията на фирми/заводи.
  5. текущ ремонт на агрегати – заключава се в тяхното частично разглобяване, замяна или ремонт на износените и повредените части, възли и детайли , както и провеждането на регулировъчни, крепежни и други ремонтни работи. Извършва се със сили и средства на ремонтните органи, подчинени на формирования във ВС на РБ.
  6. капитален/основен ремонт на агрегати – заключава се в тяхното пълно разглобяване, замяна или ремонт на всички износени и повредените части, възли и детайли, сглобяване, както и провеждането на стендово изпитание. Извършва се от ремонтните органи, подчинени на формированията от оперативно ниво на управление във ВС на РБ и/или в условията на фирми/заводи.

Съдържание на видовете ремонт

Ремонтът първа степен включва дейности за отстраняване на неизправности, при което се ремонтират и/или заменят отделни неизправни части, възли, механизми и прибори, а така също се извършват и регулировъчно-крепежни дейности и други ремонтни работи. Извършва се текущ ремонт на агрегати и се проверява техническото състояние на останалите агрегати.

Ремонтът втора степен включва дейности за отстраняване на неизправности, при което се ремонтират и/или заменят отделни неизправни части, възли, механизми и прибори, а така също се извършват и регулировъчно-крепежни дейности и други ремонтни работи. Извършва се ремонт на ППС и капитален/основен ремонт на агрегати, подмяна на повредени основни агрегати и се проверява техническото състояние на останалите агрегати.

Ремонтът трета степен (планов ремонт) включва дейности по замяна или ремонт на повредените или износени възли и агрегати. Включва проверка на техническото състояние на останалите възли и агрегати, отстраняване на констатирани неизправности възникнали при използването на ППС, извършват се регулировъчно-крепежни дейности и други ремонтни работи.

Ремонтът четвърта степен (планов капитален/основен ремонт) включва дейности по пълно разглобяване, подмяна или капитален ремонт на всички агрегати, възли, прибори и отделни части, сглобяване и изпробване в съответствие с техническите изисквания.

Постъпването на ППС за ремонт първа и втора степен, и текущ ремонт на агрегати не се планира. Ремонтът се извършва при необходимост на самото място на излизане на машините от строя, ремонтните работилници на тактическо и оперативно ниво от водачите (екипажите, разчетите) на машините и/или с участие на личния състав от ремонтната структура, граждански фирми за гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване и ремонт.

Постъпването на ППС за ремонт трета и четвърта степен и капитален/основен ремонт на агрегати се планира.

Ремонтните структури от състава на контингентите, изпълняващи мисии зад граница извършват ремонт първа степен.

Ремонтът трета и четвърта степен се извършва в съответствие с изискванията на техническите условия за ремонт на конкретните марки и модели ППС.

Ремонтът трета и четвърта степен на ППС и капитален/основен ремонт на агрегати се планира, при наличие на финансови средства по съответните основни програми. Количеството на ППС, на които ще бъде извършен ремонт трета и четвърта степен и капитален/основен ремонт на агрегати, се определя в Единния финансов план за МТО на Министерството на отбраната за съответната календарна година.

Експлоатационния ресурс на ППС до ремонт трета, четвърта степен (планови ремонти) или пълния експлоатационен (технически) ресурс може да се изменя.

Редът за изменение на срока на експлоатация на ППС е регламентиран в Наредба Н-9/06.07.2020 г., обн. в ДВ, брой 66/24.07.2020 г.

Комисия назначена от ръководителя на военното формирование, извършва преглед за техническата изправност на ППС, който обхваща проверка изправността на оборудването, частите, агрегатите, уредбите, механизмите, елементите и характеристиките на ППС, в съответствие с Методиката за извършване на периодичен преглед за проверка на техническата изправност на ППС (Приложение 14). Комисията изготвя акт за изменение на качественото (техническото) състояние форма ПД 269 от Вътрешните правила на стопанските операции и го предлага на ръководителя за утвърждаване. Утвърденият акт се изпраща по команден ред с предложение за изменение на експлоатационния ресурс на ППС.

Ремонт на ППС (агрегат/и) в ремонтни структури извън структурата, в което се води на счетоводен отчет, се извършва на основание акт за изменение на качественото (техническото) състояние форма ПД 269, нареждане за ремонт ПД-241 от Вътрешните правила на стопанските операции, издадено от старшия логистичен орган до подчиненото му структура, извършващо ремонт на въоръжение, техника и имущества, в съответствие с годишния план за дейността на ремонтните органи, заявките от формированията и съобразно утвърдените финансови средства по съответните програми в Единния финансов план за МТО.

Към разглобяване на ППС за извършване на ремонт се пристъпва, след като се осигурят необходимите агрегати, възли и детайли. При необходимост и поради липса на каталози, се допуска частично разглобяване на марки и модели ППС, които не са често срещани във ВС с цел идентифициране на повредените части.

При ремонт на ППС в ремонтни структури извън формированието/структурата, в което то се води на счетоводен отчет, ППС не се отчисляват от активите му, ако е планирано то да бъде върнато обратно във структурата след възстановяването му.

Щабовете и командванията на тактическо и оперативно ниво на управление във ВС на РБ водят Книга за отчет на неизправните ППС (Приложение 18). На оперативно ниво на управление, както и на тактическо ниво (бригада, полк и приравнени на тях структури), Книгата за отчет на неизправните ППС се води в електронен вариант.

За всяко шестмесечие до 20 число на следващия месец, структурите от оперативно ниво на управление във ВС на РБ изпращат в дирекция „Логистика” сведение за неизправните ППС. Формата на сведението се определя от дирекция „Логистика“.

Изправните ППС, но окомплектовани с неизправни акумулаторни батерии и износени или напукани автомобилни гуми се докладва в отделен раздел в сведението за неизправните ППС.

Приемането на машините за ремонт от ремонтните органи се извършва от ръководителя на ремонтният участък/цех или от назначен приемчик/длъжностно лице.

Сдаването на ППС за ремонт се извършва от представител на структурите, на което то се числи.

Ръководителите на структури осигуряват необходимото време за подготовка на ППС за ремонт (3–5 денонощия в зависимост от техническото състояние на машината, отделно от времето за транспортиране), както и време за получаване от ремонт и въвеждане в експлоатация на ремонтираната техника (3-5 денонощия, заедно с времето за транспортиране).

При постъпване на ППС за ремонт задължително се представя индивидуалната му документация, оформена до последния ден от нейната експлоатация.

При предаване/приемане на ППС за/от ремонт, същото трябва да бъде окомплектовано с агрегати, възли и детайли съобразно конструкцията и предназначението на ППС, за което се изготвя приемо-предавателен протокол, в който се описва фактическото състояние на ППС. Предаването/приемането на ППС за/от ремонт се съпровожда с акт за изменение на качественото (техническото) състояние форма ПД 269 от Вътрешни правила на стопанските операции.

При извършване на ремонт (или техническо обслужване) на ППС от фирма от друга държава, числящи се на българските военни контингенти зад граница, извършените дейности се отразяват и заверяват в индивидуалната документация на ППС от представител на фирмата, за което се съставя протокол в свободна форма, който се прилага към документацията на машината.

При приемане на техниката от ремонт, когато приемчикът открие неизправност/несъответствие по извършвания ремонт, ремонтното формирование е длъжно да я отстрани със свои сили и средства.

Приемчикът на структурата, на което се числи ППС, не приема ремонтираната машина, когато по нея има неизправности, които не могат да се отстранят в срок до 24 часа.

Извършване на ремонт на ППС в ремонтните органи, подчинени на формирования от оперативното ниво на управление във ВС на РБ се осъществява при наличие на необходимите резервни части и консумативи. При извършване на ремонт на ППС и агрегати, на други структури второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на отбраната, осигуряването на материалните ресурси за извършване на ремонта е за сметка на заявителя. Ремонтът се извършва в съответствие с описаните в акт за изменение на качественото (техническото) състояние форма ПД 269 от Вътрешните правила на стопанските операции неизправности и открити такива при извършване на ремонта. При неосигуреност на ремонта с необходимите резервни части в срок до 6 месеца, ППС се предава на заявителя в техническо състояние съгласно акта за изменение на качественото (техническото) състояние форма ПД 269 и/или с отремонтирани възли, агрегати и механизми за които са осигурени резервни части.

Агрегатите на ППС се предават и приемат за и от ремонт комплектувани, съпроводени с отчетни документи в съответствие с актовете на министъра на отбраната, приемо-предавателен протокол или опис (при необходимост) и акт за изменение на качественото (техническото) състояние форма ПД 269 от Вътрешните правила на стопанските операции.

Заместник-командирът по логистика/назначеното длъжностно лице, съвместно с началниците на отделения, служби, секции/назначените длъжностни лица и началникът на ремонтното формирование изготвят Годишен план (Приложение 19) и Месечен план (Приложение 20) за дейността на ремонтното формирование.

Плановете се съгласуват задължително с началника на щаба/заместник ръководителя на съответното формирование.

Месечните планове за дейността на ремонтното формирование се изготвят на основание предвидените ремонти в годишния план и възникнали спешни не планирани ремонти през годината. Месечните планове се изготвят до 25-о число на предходния месец и след утвърждаване от ръководителя се завеждат на отчет в регистър.

Годишния план за ремонтната дейност на военни формирования се изготвя до 20-то число на месец Декември на предходната година, утвърждава се от старшия щаб и се извежда в регистър. В годишния план на ремонтните органи на оперативното ниво се планират ремонти на основание получените заявки от подчинените военни формирования през изтеклата годината и осигурени финансови и материални ресурси за извършване на ремонтите.

При техническо обслужване и ремонт на ППС се изготвят следните примерни документи:

  1. Заявка на ППС за извършване на техническо обслужване и/или ремонт в Книга за неизправна техника.
  2. Поръчка за ремонт, дефектовъчна ведомост и доклад за извършен ремонт форма ПД 291;
  3. Акт за трансформиране и смесване на ДМА/МЗ форма ПД 295 от Вътрешните правила на стопанските операции;
  4. Протокол за отчет на поръчката за ремонт за вложени дълготрайни материални активи, резервни части, материали и консумативи;
  5. Приемо-предавателен протокол между предавач от формированието сдаващо за ремонт ППС/агрегати и ремонтното формирование.
  6. Акт за приемане и предаване на ДМА форма ПФПСД 001, Протокол за приемане и предаване на ДМА форма ПФПСД 002, складова разписка форма ПФПСД 031 и искане за отпускане на материали форма ПФПСД 035 от Вътрешните правила на стопанските операции.

Дефектовъчната ведомост се съставя от извършващия прегледа и дефектацията на техниката в един екземпляр. Въз основа на нея се ремонтират отделни части, механизми и агрегати или се получават ремонтирани такива. В нея се вписват бележките от експлоатиращия състав по работата на техниката и възникналите неизправности до постъпването й в ремонт.

В случаите, когато по дадена поръчка се налага многократно отпускане на материали през месеца, същите се получават от склада на формированието с лимитна карта за отпускане на материали ПФПСД 045 от Вътрешни правила на стопанските операции.

Ремонтът във войскови условия на ППС се организира по един от следните два метода:

  1. Метод на универсалните постове – при който всички демонтажно-монтажни и регулировъчни работи се извършват от една бригада на едно работно място.
  2. Метод на специализираните постове – при който всички демонтажно-монтажни и регулировъчни работи се извършват от няколко специализирани по вид бригади на едно или няколко работни места.

Разходването на материални ресурси за ремонта на ППС се извършва след завеждане на поръчката за ремонт в Книга за приемане на ДМА и МЗ за ремонт ПФСР 106 от “Вътрешни правила на стопанските операции“.

За фактически извършена работа се счита само тази, за която има подпис на получилия ремонтираното изделие. Незавършените работи, за които са вложени работни часове, но няма подпис на получателя, не се отчитат като „фактическо изпълнение”.

Снетите от ремонтираната техника повредени агрегати, възли, механизми и детайли се отчитат в съответствие със “Вътрешни правила за стопанските операции”.

Ремонтните формирования се снабдяват с необходимите им стендове, апаратура, софтуери, инструменти и приспособления съгласно утвърдените им табели за окомплектоване с материални ресурси, чрез заявяване по съответните основни програми.

Получените стендове, апаратура, инструменти и приспособления се завеждат в звената за счетоводен отчет, разпределят се и се зачисляват с първичен счетоводен документ на материално–отговорните лица, а на личния състав от ремонтите подразделенията с раздавателно-приемателна ведомост ПД 237 от Вътрешни правила на стопанските операции.

За числящите се основни средства, като стендове, апаратура, инструменти и приспособления, имащи  номера (фабричен, заводски и други) за отчитане на работата им се води индивидуална документация (формуляр на производствена машина – Приложение 2в), изведена в регистър.

За работните помещения се разработват технологичен план за разполагане на оборудването (като чертеж в определен мащаб, с отразена площ и обем на помещенията, количеството и местоположението на основното оборудване), описи на оборудването във всички помещения, правила за безопасност при работа с машините и оборудването, правила за мерките за пожарна безопасност, табелки с имената на отговорниците за всяка машина от оборудването и други.

При всяка производствена машина трябва да има кратки правила за пускане и изключване, за обслужването й след работа и правила за мерки за спазване на безопасните условия на труд.

Акумулаторните батерии на машините, постъпили за ремонт, както и тези от структурите, се зареждат в оборудвани акумулаторно-зарядни станции, които се записват в Дневник за зареждане (контролно разреждане) на акумулаторните батерии.

Акумулаторните батерии на ППС се експлоатират и поддържат в съответствие с Ръководство по експлоатацията, съхраняването и ремонта на стартерните оловно-киселинни акумулаторни батерии и изискванията на завода производител.

Подготовката на ремонтните специалисти се провежда в съответствие с действащите програми за подготовка на логистичните формирования, а проведените занятия се отразяват в дневник на занятията с учебната група, в който се отразяват съставът на групата, индивидуалния успех и присъствието на занятията. За всяко занятие се разработва план за провеждането му от съответния ръководител и се утвърждава от командира/началника на ремонтното формирование.

 

Може да харесате още...