Производствена логистика

Производствената логистика е дял или част от военната логистика. Тя обхваща всички логистични дейности проявяващи се още от възникването на една идея за конструиране на някаква машина, през нейното проектиране, разработване, изпитания и редовно производство, включително дистрибутиране и продабжи. След като бъде продадена дадената машина тя преминава в друга сфера – в сферата на използването от потребителите, т.е в сферата на потребителската логистика.

Видно е, че производствената логистика се реализира от различни по своя характер организации. Така например проектирането и разработването на опитни и работни образци се извършва обикновено от проектантско-конструктурски организации, серийното или редовно производство се извършва от фирми, заводи, притежаващи технологичен и производствен капацитет да произвеждат определени средства, а дистрибуцията се извършва чрез дистрибуционни канали и мрежи, в които може да се смени собствеността на дистрибутираната стока. В цялото това многообразие от дейности логистиката се проявява чрез такива нейни функции като снабдяване с материали, суровини и полуфабрикати, поддържане на определени запаси от тях, складови дейности, транспортни дейности, дейности по товарни и разтоварни работи, дейности по опаковане и укрупняване на товарите и други от логистично същество.

Разбираемо е, че структурите от БА нямат капацитета и възможностите да извършват всички тези функции на производствената логистика, които са присъщи на други организации. Възниква основателно въпросът – с кои свои функции или задачи този вид логистика е присъща само на военната логистика и оттук да казваме,че тя е част или дял от нея?

Отговорът може да се намери в доктрината по логистика на БА. Там е записано, че тези дейности или функции са обединени и представени като такива свързани с „проучване, проектиране, развитие, производство и въвеждане в експлоатация на материални ресурси. Тя (производствената логистика) включва: стандартизация и съвместимост, договори, сертификати за качество, осигуряване с резервни части и материали, анализи за надеждност и дефекти, метрология и стандарти за безопасност на оборудването, спецификации на производствени процеси, тестове, кодификация, документация на оборудване, контрол на конфигурациите и модификациите, освобождаване от излишните материални ресурси“. Да, наистина МО/БА има този капацитет да разработва нормативна документация за нуждите на производствената логистика, различни задания-технически, тактико-технически и други, да разработва методики за контрол, изпитания, договори и редица други от това естество.

За целта към МО/БА има създаден институт, който се занимава именно с тези задачи.

1.Същност и място на производствената логистика

Производствената логистика заема онази ниша от военната логистика, в която материалните средства се проектират и произвеждат с всичките присъщи за нея съпътстващи процеси. Тук влизат всички онези дейности и процеси, които превръщат суровините и полуфабрикатите в готови изделия за нуждите на отбраната и сигурността на страната. Но тези дейности не са присъщи само за нуждите на сигурността и отбраната. Те важат и за стопанската логистика в тази нейна ниша, в която се разглеждат логистичните процеси в производствените предприятия.

В контекста на горното, за да бъдем по-подробни следва да отбележим, че производствената логистика се проявява още с добиването на различните суровини, а именно – нефт, дървен материал, инертни материали, руди и полезни изкопаеми, суровини от животински произход и др. За техния добив е нужно да са налице технологии, инструменти и приспособления, поточни линии и обучен персонал, но не само това – нужно е да се създават определени запаси от цитираните средства на труда, защото в повечето случаи производственият процес е непрекъснат. Така например за добив на дървен материал е необходимо да разполагаме с дърво режещи машини и режещи  вериги или дискове за тях. В болшинството от случаите дървената суровина се нуждае от преработка в специализирани фабрики където са подлага на процеси на складиране, изсушаване, рязане и чак тогава предстои транспортиране до продавачите. Обработения дървен материал може да бъде нарязван на дъски и греди с различни размери като дължина, размер на профил и т.н. В процеса на обработка ще има необходимост от режещи и пробивни инструменти, от товарно-разтоварна техника, от транспортна техника за преместване от едно място до друго или от поточна линия за това. С две думи логистиката е налице още при добиването на суровините и тяхната преработка до състояние, в което те са готови за съхранение, последваща преработка или доставка до дистрибутор за реализиране на печалба. Примера е валиден и за добив на нефт, инертни материали и другите суровини.

Естествено за нуждите на отбраната са нужни по-ограничен кръг от цитираните за пример суровини.

По същия начин ли стои въпросът за едно производствено предприятие. Очевидно отговорът е „да“. С тази разлика, че преди дадена суровина, полуфабрикат или материал да достигне до  производствените предприятия е извършена друга основна работа. В много от случаите когато се произвежда едно сложно изделие за него са необходими различни материали – кабели, предпазители, ключове, пластмаса, стъкло, метал, готова продукция като лагери, акумулатори, електрически крушки,  под формата на отливки и ламарина, кожа и др. Освен това производственото предприятие трябва да притежава пълен комплект от документи за съответното производство, технологични процеси, машини с които дя произвежда и др.

Ако трябва да се обобщи, в производствената логистика са налице вътрешнозаводски транспорт и процеси на транспортиране, вътрешнозаводско складово стопанство, пресичане на маршрути в движението на материалните потоци, опаковане, разопаковане, уедряване и другите характерни за стопанската логистика дейности

Например производство на бойни машини. Няма в света производители на бойни машини, които да произвеждат всичко със свои собствени средства. За  сглобяване на такива ще са нужни за различните производства различни материали:

  • метали (черни и цветни) за производство на всички метални елементи (рама, носещи греди за купе, бронирани листове за корпуса, двигатели, агрегати от силовото предаване, ходова част и управление и др.)
  • кожа, плат и дунапрен за производство на седалки и тапицирани елементи, шлемофони;
  • стъкло за производство на стъклени елементи, оптически елементи от мерните и наблюдателни прибори, от интериора и т.н.
  • пластмаса за производство на отделни елементи (корпуси на горивни филтри, кутии за вещи и др.), пластмасови капачки, предпазни щитове и др.,
  • каучук за производство на различни нестандартни гумени изделия – гарнитури, тампони, водни съединения и др.

В готов или полуготов вид те трябва да постъпват в завода производител на бойната машина в определени партиди, в определено време за да не спира основния производствен процес за сглобяването и, т.е. на лице е пак „логистика“.

Мястото на логистиката е и в процесите предшестващи самото производство а именно: проектиране, производство на прототип и пробна серия, изпитания и серийно производство (фиг.1).

Тук също е налице логистика защото за осъществяване на всеки един проект е необходимо закупуване и регулярно осигуряване с различни консумативи за изработване на проектно – конструктивната документация, осигуряване на проектантски софтуер, консумативи за IT  техника и др.

Фиг.1. Етапи на производствената логистика

Наличието на конструкторски бюра и свързаните с тях производствено-експериментални бази показва силната им логистична обвързаност, защото без логистика тяхното функциониране ще бъде силно затруднено. Нещо повече- самото проектиране и спазването на процедурите за него е логистична дейност, която може да се интерпретира като услуга за този, който е поръчал проектирането на даден отбранителен продукт. Обикновено проектирането се извършва от специализирани за това организации (конструкторски, производствено-конструкторски и т.н). В Р.България се поддържат различни регистри, които биват:

  • Регистър на проектантски организации с пълна проектантска правоспособност;
  • Регистър на проектантски организации с ограничена проектантска правоспособност;
  • Регистър на лицата упражняващи технически контрол;
  • Регистър на проектантските бюра.

Но задачите на производствената логистика не се изчерпват само с това. Можем да добавим решаване на задачи свързани с контрола на производството за осигуряване на надеждност на отбранителните продукти, разработваните в тази връзка нормативни документи (анализи, стандарти, спецификации, тестове, други документации), както и освобождаване от излишните материални средства.

Като обобщение може да се каже, че производствената логистика е важна и съставна част от цялостната логистика на даден продукт. Разходите в етапа на производствена логистика се вземат в предвид и участват във формирането на неговата заводска цена (на продукта). Естествено, колкото те са по-малки, толкова по-малко ще влияят на формирането на заводската цена на произвежданите материални блага.

Обобщавайки същността и задачите на производствената логистика можем да откроим две нейни основни функционални области (фиг.2):

  • Първа функционална област – проучване, проектиране и развитие;
  • Втора функционална област – производство и въвеждане в експлоатация;

 

Фиг.2.  Функционални области на производствената логистика

Следва продължение

автор: logdas

Може да харесате още...