Някои разбирания за логистиката

1.Разбирания за логистиката

В интерес на истината съществуват различни разбирания относно това какво е логистика. Тези различия произтичат от различни фактори като например от различните нива или степени на развитие на икономическите отношения в една държава, от съществуващите концепции и системи за производство и от други фактори. Много е важно икономиката от какъв тип е дали е от пазарен тип или централизиран държавен тип.

В чуждестранната литература понятието логистика най-често се свързва с планирането като основна управленска функция.

Например някои американски учени разглеждат логистиката като планова структура. Те определят логистиката предимно като механизъм за спестяване на разходи.

Съветът по управление на логистиката (CLM) например дефинира логистиката като „процес на планиране, внедряване и контролиране на рационалното и ефективно движение на стоки, услуги и свързаната с това  информация от началната точка до крайния потребител, с цел да се удовлетворят изискванията на клиента.”

Английските учени пък показват основните направления за дейности на логистиката, която според тях обхваща проучване и прогнозиране на пазара, планиране на производството, закупуване на суровини, материали и оборудване, включва също контрол на запасите и редица операции по дистрибуцията на стоките, както и изучаване на обслужването на клиентите.

Редица чуждестранни учени твърдят, че логистиката е планиране, организация и контрол на всички видове дейности, които осигуряват придвижването на материалния поток и свързаните с него информационни потоци от точката на закупуване на суровини до точката на крайното им  потребление. Логистиката позволява да се оптимизира потока от продукти и информация вътре и извън предприятието. Логистиката е цялостно планиране и управление на потока от материали, резервни части и готова продукция, включително необходимия информационен поток, с цел минимизиране на общите разходи.

Логистиката е координацията на всички видове дейности, които допринасят за движението и координирането на търсенето и предлагането на стоки на определено място и в даден момент. Логистиката е актуална във всяко едно направление на използване. Комбинацията и използването в стопанската практика на съвременните достижения, например, три обективно взаимосвързани науки (логистика, маркетинг и кибернетика), позволява да се получи максимален ефект от оптимизирането на процесите на потоците.

Логистиката не ограничава традиционните области на нейното приложение, например областта на транспорта, областта на производството, на доставките, на дистрибуция и др. В литературата се появяват трудове по логистика в сферата на обслужването и услугите, информацията, програмирането и други области на човешката дейност. С развитието на услугите възниква необходимостта от оптимизиране на потоците, които протичат в бизнеса с услуги.

Отделянето на различни услуги в логистика е обособило търговски, медицински, образователни, ресторантьорски, битови, развлекателни и други направления. Целесъобразността на такова разделение се обосновава от дълбочината и необходимостта от проникване на принципите на логистиката в управлението на всеки един конкретен сектор на икономиката.

Например логистиката в сектора на развлекателните услуги се развива най-бързо, тъй като нивото на сектора на услугите за отдих до голяма степен определя развитието на даден регион. Следователно се разграничават следните „развлекателни“ потоци, които трябва да се управляват на логистична основа: информационни, транспортни, дължащи се на настаняване (хотелиерство), развлекателни, свързани с храненето и маршрутни (екскурзионни, туристически). По този начин логистиката намира място в голямото разнообразие от области и сфери на дейност, тя е необходима за постигане и поддържане на конкурентоспособността на пазарните субекти и стоките и услугите, които те предлагат.

За едно от определенията, посочени в учебниците, трябва да се отбележи че, „Логистиката е система за управление на поточните процеси, включително процеса на стоковото обръщение в различни сфери на дейност на стопанските субекти.“ Преди известно време в някои висши училища се появи дисциплината „Логистика и управление на веригата на доставки“, чието име беше и все още е обект на дискусия. Без да съм участвал в нея, отбелязвам, че логистиката и управлението на веригата за доставки (Supply Chain Management – SCM) трябва да бъде изучавана и въз основа на това могат да бъдат разработени нови концепции и информационни програми, които могат успешно да функционират в условията на работа на редица местни предприятия. Трудността при недвусмисленото формулиране на понятието логистика се обяснява с факта, че логистиката включва много области. Неяснотата на дефиницията на логистиката се обяснява и с различна гледна точка към проблема. Тази перспектива е специфична за учен, мениджър, предприемач, ръководител на голямо предприятие, инженер или икономист.

От гледна точка на системния подход, глобалните логистични системи са най-ефективният инструмент за спестяване на национални ресурси: материални, суровинни, енергийни, финансови, трудови. Именно глобалните логистични системи позволяват в съвременните условия да се намерят най-продуктивните варианти и форми за организиране на поточните процеси на пазарите.

Интерес представляват подходите на руският учен Курганов за разбиране на теорията и практиката на логистиката. Той счита, че определенията за логистика не са правилни. Той прави опит да формулира законите на логистиката, по-специално в най-развитата област на веригите за доставки. „Основният закон на логистиката е икономията на общите разходи, свързани с движението на материалния поток.“ Като цяло, въпреки че той е съгласен с естеството на изявлението, не може да се съгласи с формулировката като закон. Логистиката, според него, е управление на материални, информационни, финансови, човешки и други потоци въз основа на тяхната оптимизация.

Курганов предлага и закони от втори ред, например икономия на движение, икономика на запаси, консолидация на материалните потоци, директен поток на материалните потоци, пропорционалност. Според него те не могат да бъдат признати за закони, тъй като е възможно някои от тях да не се изпълняват, но да имат отрицателен резултат в полза на прилагането на друг закон, чийто положителен резултат значително се припокрива с отрицателния на неизпълнения. Следователно това може да са правила от друго ниво, но не и закони.

По мнение на автора и неговия екип тези правила могат да се нарекат принципи, освен това за въпросния автор те са типични за транспортната логистика, тоест отразяват само частен случай. Всички взаимосвързани поточни процеси (материални, информационни, финансови), които формират логистичната система, трябва да бъдат анализирани и синтезирани в тяхното единство и взаимозависимост. Резултатът от логистичната оптимизация не е сумата от ефектите, постигнати чрез подобряване на поточните процеси в отделните връзки, а е резултат от оптимизирането на цялата система като цяло. Логистичното (оптимизиращо) управление се основава на избора на най-доброто решение от няколко възможни. За целта се предлагат повече от 10 определения на понятието „логистика“, които са обобщени в табл. 1.2.

Трябва да се отбележи, че не всички дефиниции на логистиката са представени тук. При цялото многообразие от дефиниции на логистиката, те съдържат под една или друга форма „управление на потока към крайния потребител с цел задоволяване на изискванията му за качество на продуктите и услугите“. Това обстоятелство предопределя необходимото и достатъчно условие за разбиране на мястото и ролята на качеството в логистичния процес.

Таблица 1.2

Някои мнения относно определението за логистика

Източник

 

Определение
Военен енциклопедичен речник. СПб., 1850    Изкуството да се управлява придвижването на войските както надалеч, така и близо до противника, организация на тиловото осигуряване
Първи Европейски Конгрес през 1974 г.   Доктрината за системно планиране и контрол на материалните, енергийните, информационните и пътническите потоци, както и тяхното управление

 

Съвет по логистичен мениджмънт, САЩ (CLM) през 1985 г.    Процесът на планиране, изпълнение и контрол по отношение на намаляване на разходите за поддържане на запаси от суровини, материали, незавършено производство, готова продукция, услуги и свързаната с тях информация от точката на произход (началната точка на потока) до точката на потребление (включително внос, износ, вътрешни и външни движения) за пълно удовлетворение на клиентите
Европейска логистична асоциация (ELA) през 1994 г.    Организация, планиране, контрол и реализиране на потока от материали от проектиране и доставка през производството им и дистрибуция до крайния потребител,  с цел да се отговори на изискванията на пазара за минимални оперативни и капиталови разходи
Външно търговски транспортни операции и логистика: учеб, пособие. М.: Анхил, 1999    Науката за рационалната организация на производството, транспорта и дистрибуцията, която цялостно, от системна гледна точка, обхваща въпросите на снабдяването, организацията на промишленото производство, разпределението или дистрибуцията (трафика) и маркетинга на готовата продукция.
Корпоративна логистика.300 отговори на въпроси от професионалистите/ под общата и научна редакция на В. И. Сергеев. М.: НИЦ ИНФРА-М, 2004    Наука за управление на материалните потоци, свързаната с тях информация, финанси и услуги в определена специфична микро-, мезо- или макроикономическа система, за да постигне целите си с оптимални разходи за ресурси
Логистика: учебн.пособие / под ред. на Б. А. Аникин, Т. А. Родкиной. М. : ТК Велби, Проспект, 2007    Интегрален инструмент за управление, който допринася за постигането на стратегически, тактически или оперативни цели на бизнес организацията чрез ефективно (по отношение на намаляване на общите разходи и удовлетворяване на изискванията на крайните потребители за качество на продуктите и услугите) управление на материалните потоци и (или) услуги, както и свързаните с тях други потоци (финансови, информационни и др.)
Неруш Ю. М. Логистика : учебник. 4-то изд., перераб. и доп. М. : ТБ Велби. Проспект, 2007

 

   Наука и изкуство за управление на материалните потоци (извършване на основните функции на управлението: планиране, организация, мотивация и контрол върху неговия напредък)
Уотерс Д. Логистика. Управление веригите на доставки / превод от  англ. М. : ЮНИТИ-ДАНА, 2003 Функцията, отговорна за потока от материали идващ от доставчиците към организацията, преминаващ през операциите вътре в организацията и след това към клиентите
Плоткин Б. К.    Наука за управление на потоците в големите системи
Степанов В. И. Логистика : учебник. М. : ТК Велби; Проспект, 2006    Системата за управление на процесите на потоците, включително процесите на циркулация на продуктите и материалите в различните  сфери на дейност на стопанските субекти

 

 

Най-общо ЛОГИСТИКАТА е управление на процесите на материални, информационни и човешки потоци въз основа на тяхната оптимизация.

Логистиката от гледна точка на учените е методология за разработване на рационални методи за управление на материалните и информационните потоци, насочени към оптимизация.

От гледна точка на практиката логистиката е инструмент за рационална организация на поточните процеси с минимални разходи за труд и материални ресурси. От гледна точка на практическото приложение, логистиката е избор на най-ефективната, в сравнение със съществуващата, възможност за предоставяне на точния продукт, точното качество, точното количество, в точното време, на точното място с минимални разходи, базирани на организационна и аналитична оптимизация от край до край.

Логистичната система е система за управление на материални, информационни и финансови потоци, базирана на оптимизиране на процесите на движение с цел минимизиране на разходите.

Логистичният подход е начин за организационно-аналитична оптимизация на поточния процес с помощта на логистика с цел минимизиране на разходите или максимизиране на ефекта.

Логистична верига – взаимодействащи звена на юридически и физически лица, които осъществяват движението на информация, финансови ресурси, суровини, материали, стокооборот на обектите от появата им до крайния потребител с прехвърляне на собствеността и на най-ниска цена.

Логистичните процеси са процеси за подобряване на управлението чрез използване на механизми и инструменти, насочени към оптимизиране на процесите в потоците и допринасящи за повишаване на ефективността. При наличие на поточен процес, е възможно спрямо него да се приложат логистични принципи и подходи, да се организира планиране и координация, като по този начин се изпълнява задачата за оптимизиране на процеса и минимизиране на разходите.

Логистичната операция е самостоятелна неделима част от технологичния или организационния процес на логистиката, извършвана само с едно техническо средство на едно място от материалния поток.

Логистичната процедура е набор от логистични операции, извършвани на едно работно място и съставляващи част от специфична логистична функция.

  1. Логистичен мениджмънт и класификация на логистиката

Да разгледаме същността и характеристиките на логистичния подход към управлението. Анализът на структурата на логистичната информация показва, че логистиката работи въз основа на първоначална информация за обектите и движещите се предмети. Разглеждайки логистиката от научна или практическа гледна точка, можем да се убедим, че тя се основава на управленска информация, която функционира въз основа на маркетингови изследвания (информация), с използване на икономически и математически и други модели (информация), информация за материалния поток ( информация), стоки, предмети, субекти, технологии за движение (информация), както и въз основа на основните знания (информация). По този начин, в този случай, логистиката е управляващата информация в поточните процеси, с предмет  минимизиране на загубите.

 

ЛОГИСТИЧЕН МЕНИДЖМЪНТ

Това е управление на поточните процеси на базата на тяхната оптимизация. Теорията различава три вида управление:

  • Управлението на логистиката на държавно ниво.
  • Управление на логистиката на регионално ниво
  • Управление на логистиката на ниво предприятие

Управлението на логистиката на най-високо (държавно) ниво се осъществява от държавата чрез създаване на условия за ефективно функциониране на веригата:  доставки-производство-продажби чрез закони и други документи, които установяват определени стандарти. Това може да се извършва само за вериги от предприятия, които са държавна собственост. За тях тези правила са задължителни. В допълнение – управлението на логистиката на държавно ниво се осъществява в рамките на икономическата политика, чрез изпълнението на някои държавни програми. На държавно ниво може да се управлява логистиката в предприятията от отбранителния комплекс, от енергетиката, добиването и снабдяването със стратегически суровини и още някои, които влизат в сектора държавните предприятия.

Логистиката на регионално ниво се характеризира със смесен начин на управление, тъй като се използват задължителни разпоредби и пазарни механизми за регулиране на икономиката или управлението на логистиката. Това съществува само като теория, в Р. България не се прилага такъв тип управление на логистиката.

Логистиката на ниво предприятие е набор от икономически механизми и инструменти за управление на логистиката, използвани от участниците във веригата за минимизиране на разходите и повишаване на ефективността. Тези логистични методи се прилагат доброволно, на пазарен принцип от всички участници във веригите на доставките.

Класификацията на логистиката е създадена отдавна според традиционните направления и характеристики, по-специално в областта на материалното снабдяване. С развитието на логистиката като наука се усъвършенства и нейната класификация.

През годините от края на 20-ти и началото на 21-ви век се появяват и такива дисциплини като информационна логистика, иновативна, развлекателна, обслужваща логистика, техническа логистика и др.. Класификацията на логистиката по характеристики е обобщена в таблица. 1.3.

Таблица 1.3

Класификация на логистиката

Признак Клас (подразделение)
По обекта към който се отнася · Материална (предметна, стокова) логистика

· Информационна логистика

· Финансова логистика

· Човешка (миграционна, пътническа, развлекателна) логистика

По състава на веригите за стоково движение ·  Логистика на закупуването (логистика на снабдяването)

·  Производствена логистика

·  Логистика на дистрибуцията

·  Транспортна логистика

·  Складова логистика

·  Логистика на материалните запаси

·  Логистика на използването на производствените отпадъци и обезвреждането на изведените от експлоатация съоръжения

По степента на ефективност · Базова логистика

· Оптимизационна(ефективна) логистика

· Иновационна логистика (Логистика на иновациите)

По мащабите на дейностите · Вътрешна логистика

· Експортна логистика

· Импортна логистика

По нивата на управление ·    Управление на международно ниво

·    Управление на държавно ниво

·    Управление на регионално ниво

·    Управление на местно ниво (ниво на предприятието)

 

 

Може да харесате още...