Сигурност и проблеми в М1 Абрамс

 

tank M1 Abrams

М1 Абрамс е американски танк, който е на служба в армията на САЩ и нейната морска пехота. Той навлиза в масово производство още през 1980 г. и оттогава остава основният танк, използван във въоръжените сили на САЩ.

Дълго време американски военни експерти казват, че Абрамс е може би най-модерният танк, който далеч надминава другите бойни машини. Но втората война в Ирак разсейва митовете за неуязвимостта на американския танк. Той се оказва доста уязвим. От официалните публикации на пентагона и от пресата се вижда, че даже обикновените бунтовници в Ирак поразяват танковете със стари гранатомети, произведени в Русия. В случаите на успешни удари от гранатометите в страничната част на машините, е възможно буквално те да излязат  от строя с един изстрел, което в никакъв случай не повишава тяхната сигурност, имидж и авторитет. И ако сигурността и авторитетът на американските танкове са подкопани от иракските бунтовници с остарелите си оръжия, тогава какво ще трябва да се каже за ситуации, когато войници от една съвременна редовна армия с добро оръжие ще се изправят срещу танка.

Освен това по време на войната в Близкия изток се оказва, че  в бойни условия танковете харчат много повече гориво от очакваното. Много части от машините постоянно дават откази. Особено трудно е било положението с противопожарната система и тази за управление – радиостанцията, която доста често е давала откази в най-неподходящите моменти, вследствие на което танковете са загубвали способността си да изпълняват поставените им задачите. 

Самите американски танкисти са се оплаквали от проблемите с хидравличното задвижване на куполата. На мястото на свързване на помпата със задвижването на куполата, хидро системата получава течове и тъй като резервоара на хидравличната част е изпълнен с огнеопасна течност “FRH”, може да възникнат изгаряния на кожата на тези членове от екипажа, които са засегнати от нея. Между другото, самите водачи на танковете са в полулегнало положение, което не е толкова удобно, но това също така затруднява евакуирането им в случай на нараняване. Има много други въпроси свързани със сигурността, с ергономичността на вътрешния дизайн на машините, с удобството за екипажите на танковете Абрамс, особено в сравнение с други, включително и съвременните руски танкове. 

Неслучайно самият президент  Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще похарчат повече от 6 милиарда долара за модернизация на основния си танк.

Изказвайки се в завод за производство на танкове в щата Охайо, Тръмп подчертава, че тази сума е почти двойно по-голяма от сумата, която неговият предшественик Барак Обама изразходва за закупуване и подобряване на танковете Abrams.

Очевидно подобни финансови инжекции в танкостроенето се правят по някаква причина. Несъмнено американското военно ръководство получава изчерпателна информация за недостатъците на своя танк, потвърдена от тъжния опит от сраженията в Ирак и други „горещи точки“ на света, където те имат присъствие. В същото време САЩ не искат да разработват нов танк. В крайна сметка, изразходването на 6 милиарда долара за модернизиране на доказано бойно средство е във всеки случай по-евтино, отколкото разходите за проектиране и производство на нови танкове, за които все още не се знае какво ще представляват. Така че, в обозримо бъдеще едва ли си струва да се очаква появата на нов основен боен танк, с американски произход, но Пентагонът няма да спести парите за подобряване на съществуващите модификации на Абрамс.

Междувременно американското ръководство наистина обсъжда модернизацията на танка с цел подобряване на тяхната сигурност. Тридесет танка „Абрамс“ участваха във военни учения в Литва. Но в условията на същата тази Литва възникнаха също много проблеми за тях. Оказва се, че един от проблемите са мостовете, които първоначално просто не са били проектирани за движението на толкова тежко оборудване. Възникнали са и проблеми с транспортирането на танковете с железопътен транспорт, например от Полша до балтийските държави, като се има предвид необходимостта от смяна на коловозите при преминаване към „съветския“ тип железопътна инфраструктура.

По материали на чуждестранния печат

Превод:logdas

Може да харесате още...